Lekker zuinig leven en eten Logo

5 gratis festivals in Europa: bouw er jouw zuinige vakantie omheen!

Als je op reis gaat, wil je dingen ervaren en beleven. Mensen en cultuur leren kennen. Wat is er een mooier onderdeel van jouw vakantie om naar één van de gratis festivals in Europa te gaan? Bouw jouw vakantie er omheen en gá. Wel met de trein, uiteraard. Want ook voor het milieu is zuinig reizen belangrijk.

Wat dacht je van interrailen? Het bestaat nog steeds en is niet alleen voor jongeren. De ene week naar het straatkunstfestival in Aurillac (Frankrijk) en de week erna tomaten gooien in Bunol (Spanje). Toffe vakantie toch?
Hier is de top 5 van gratis festivals in Europa.

gratis festivals in europa - zuinig reizen lekker zuinig - sacha kay

Introductie

Europa staat bekend om zijn levendige cultuur, adembenemende landschappen en unieke festivals. Van muziek en film tot eten en kunst, er is voor elk wat wils op de vele gratis festivals die over het hele continent plaatsvinden. Of je nu op zoek bent naar een unieke ervaring of gewoon de sfeer wilt opsnuiven, deze geweldige gratis festivals in Europa zullen je zeker blijvende herinneringen bezorgen.

1. La Tomatina-festival (Spanje)

Heb je geen probleem met tomatenverspilling omdat het een belangrijke culturele traditie is? Ga dan naar het La Tomatina-festival, dat jaarlijks wordt gehouden in de stad Bunol, Spanje.

Het is een van de populairste gratis festivals in Europa. Het festival wordt gehouden op de laatste woensdag van augustus en er worden door duizenden mensen op straat met tomaten naar elkaar gegooid. Het festival is een symbool van de stad geworden en trekt toeristen van over de hele wereld.

2. Oktoberfest (Duitsland)

Of het een gratis festival in Europa is, is de vraag. Feit is dat het Oktoberfest super leuk is, gratis is en daarom een plekje in deze top 5 heeft gevonden!

Het Oktoberfest is een traditioneel bierfestival in München, Duitsland. Het festival wordt elk jaar tussen eind september en begin oktober gehouden en trekt miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Tijdens het festival kunnen bezoekers genieten van traditionele Duitse gerechten, bier en muziek. Er zijn ook veel attracties en attracties om iedereen bezig te houden. Het festival is een geweldige manier om de cultuur en sfeer van Duitsland te ervaren terwijl je veel plezier hebt.

München is één van de steden in Duitsland met een “City Pass”. Deze pas kun je kopen en geeft toegang tot zo’n 45 attracties, musea en kastelen, voorrang bij rijen en gratis openbaar vervoer. Je kunt om dit Oktoberfest dan ook makkelijk een hele vakantie bouwen!

3. Notting Hill Carnival (Engeland)

Het Notting Hill Carnival is een jaarlijks Caribisch festivalevenement dat sinds 1966 in Londen plaatsvindt in de straten van het Notting Hill-gebied van Kensington.

Het  is een jaarlijks tweedaags evenement in Londen, Engeland. Het carnaval wordt op “bank holiday” in augustus gehouden (in 2023 op 26 en 27 augustus) en is een van de grootste straatfestivals van Europa.

Tijdens het carnaval kunnen bezoekers genieten van een verscheidenheid aan muziek, eten en entertainment.

4. Amsterdam Light Festival (Nederland)

Het Amsterdam Light Festival is een jaarlijks terugkerend evenement in Amsterdam, Nederland. Tijdens het festival kunnen bezoekers genieten van een verscheidenheid aan lichtinstallaties en kunstwerken.

5. Festival international de théâtre de rue (Aurillac, Frankrijk)

Het Internationale Straat Theater Festival in Aurillac vindt ieder jaar gedurende vier dagen plaats, en begint altijd de eerste woensdag na 15 augustus.

Het wordt beschouwd als het grootste theater- en straatkunstfestival van Europa, zeer populair zowel bij een publiek dat de openheid ervan waardeert als bij professionals die de kwaliteit van het aanbod waarderen, met honderden shows die vrij toegankelijk zijn (gratis) buiten of in een big top, uitgevoerd door zo’n 500 gezelschappen van over de hele wereld.

Kamperen is er gratis en er is een gratis shuttle-bus die tussen het kampeerterrein en de binnenstad van Aurillac pendelt.

Conclusie

Europa is de thuisbasis van enkele van de meest unieke en opwindende festivals ter wereld. Van La Tomatina in Spanje tot het Amsterdam Light Festival in Nederland, er is voor elk wat wils op deze geweldige gratis festivals in Europa.

Of je nu op zoek bent naar een unieke ervaring of gewoon de sfeer wilt opsnuiven, deze festivals zullen je zeker blijvende herinneringen bezorgen.

Ga terug naar de rubriek “Zuinig Reizen