Lekker zuinig leven en eten Logo

5 Tips om jouw volgende vakantie betaalbaarder te maken

0:00 / 0:00
5 Tips om jouw volgende vakantie betaalbaarder te maken

Vakanties zijn een geweldige manier om even weg te zijn van de dagelijkse sleur van het leven en te ontspannen. Maar soms kunnen de kosten van een vakantie onbetaalbaar zijn. Als je op zoek bent naar manieren om jouw volgende vakantie betaalbaarder te maken, volgen hier vijf tips die je kunnen helpen.

Plan vooruit

 Vooruit plannen is een van de belangrijkste tips om jouw vakantie betaalbaarder te maken. Begin met het onderzoeken van de bestemming die je wilt bezoeken en controleer op speciale aanbiedingen of kortingen. Door van tevoren vluchten en hotels te boeken, kun je ook geld besparen, aangezien de prijzen meestal lager zijn als je van tevoren boekt. Bovendien, als je tijdens het hoogseizoen reist, kun je door van tevoren te boeken de beste prijzen krijgen. Al kunnen, als je flexibel bent in jouw bestemming, Last Minute Aanbiedingen ook heel aantrekkelijk zijn…

Hoogseizoen

Kies reisdata buiten het hoogseizoen: reizen tijdens het laagseizoen kan je veel geld besparen. De meeste bestemmingen hebben een hoogseizoen en een dal seizoen en de prijzen zijn vaak veel lager tijdens het dal seizoen. Bovendien kun je in deze periode mogelijk kortingen of speciale aanbiedingen vinden.

Overweeg alternatieven

Overweeg alternatieve vormen van vervoer, zoals de trein of bus nemen in plaats van vliegen. Kijk eens of Interrail iets voor jou is. Het is zowel voor jongeren als ouderen een leuke en ontspannen manier van reizen. Denk ook aan bijvoorbeeld BlaBlaCar (bus of meerijden met iemand) of Flixbus.

Hou in gedachten dat de reis al onderdeel van de vakantie is. Stressen op Schiphol (koffer, veiligheidscontroles, etc.) is een stuk minder relaxt dan lekker op de trein springen.

Fiets- en Wandelvakanties

En jawel: fietsvakanties, of zelfs wandelvakanties, zijn ook een optie! En zeker met de klimaatcrisis en brandstofprijzen… Door heel Nederland en België zijn uitgestippelde fietsroutes die je met behulp van een app en gps of simpelweg door het volgen van bordjes kunt volgen. Er zijn zelfs fiets- en wandeltochten die heel Europa doorkruisen. Waarom niet met de fiets met de trein naar Frankrijk en daar bijvoorbeeld de Eurovelo 6 (de Loire à Vélo) gaan fietsen? Superleuke manier om het land, de cultuur én de mooie kastelen langs de Loire te ontdekken. En nieuwe mensen te leren kennen.
Fietsen met de trein meenemen te ingewikkeld? Huur dan de fietsen én eventueel zelfs kampeerspullen. Alles kan!

Alternatieve accomodaties

Je kunt ook kijken naar alternatieve accommodaties, zoals hostels of een Airbnb. Deze opties zijn meestal veel goedkoper zijn dan hotels. Kamperen blijft over het algemeen de goedkoopste optie, maar is niet voor iedereen weggelegd. Maar ook niet uitgesloten. Glamping al eens bekeken? Of overnachten in een safari-tent? Is zelfs in eigen land leuk…

Zoek naar deals

Veel reiswebsites bieden deals en kortingen op vluchten, hotels en andere reiskosten. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om naar deze deals te zoeken, omdat ze je veel geld kunnen besparen.

Bovendien kun je zoeken naar kortingsbonnen of kortingen voor attracties of restaurants in de omgeving die je bezoekt. Op Tripadvisor kun je goed zien welke leuke activiteiten er in de buurt van jouw verblijf zijn en alvast op zoek gaan naar aanbiedingen voor die activiteiten. Vaak zijn er zogenaamde “package deals” te vinden. Hiermee kun je naar verschillende musea, pretparken, etc. op een gereduceerd tarief.

Licht inpakken

Licht inpakken kan je helpen geld te besparen op bagagekosten en jouw reis aangenamer te maken. Pak alleen het hoogstnodige in en overweeg om items te huren of te lenen die je niet hoeft mee te nemen. Dit kan je helpen geld te besparen en te voorkomen dat je met zware tassen en koffers moet  sjouwen.

Laatste gedachte

Door deze tips te volgen én buiten het geijkte (lees: comfortzone) te denken en te kijken, kun je jouw volgende vakantie betaalbaarder en wellicht zelfs leuker maken.

Door vooruit te plannen, reisdata buiten het hoogseizoen te kiezen, alternatieven te overwegen, naar deals te zoeken en weinig in te pakken, kun je allemaal geld besparen. Met een beetje onderzoek en planning kun je een plezierige en betaalbare vakantie hebben.

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay