Lekker zuinig leven en eten Logo

Alfalfa powerfood: zelf deze krachtige spruitgroente kweken en tot wel € 22,= per kilo besparen.

0:00 / 0:00
Alfalfa: zelf deze krachtige spruitgroente kweken en tot wel € 22,= per kilo besparen

Alfalfa powerfood: zelf deze krachtige spruitgroente kweken en tot wel € 22,= per kilo besparen.

alfalfa zelf superfood kweken lekker goedkoop lekker zuinig, zuinig eten, zelf alfalfa kweken, is alfalfa gezond, powerfood, superfoodLuzerne (Medicago sativa) is een vlinderbloemige plant die behoort tot de erwtenfamilie. Het is een van de meest veelzijdige gewassen ter wereld en wordt op grote schaal verbouwd voor diervoeding en menselijke consumptie.

Alfalfa is een krachtpatser van voedingsstoffen en biedt tal van gezondheidsvoordelen.

In dit uitgebreide artikel onderzoeken we de voedingsvoordelen van alfalfa, de historische en culturele betekenis van deze superfood, hoe je alfalfa in je dieet kunt opnemen, hoe je het zelf kunt kweken en de mogelijke bijwerkingen.

Geschiedenis en culturele betekenis

Alfalfa komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en wordt al duizenden jaren verbouwd. Aangenomen wordt dat de teelt zijn oorsprong vindt in Iran, waar het werd gekweekt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Van daaruit verspreidde alfalfa zich naar Europa en vervolgens naar Amerika. In de 19e eeuw begonnen Amerikaanse boeren luzerne te verbouwen voor veevoer, en het werd al snel een hoofdgewas voor boeren in het westen van de Verenigde Staten.

Alfalfa wordt al heel lang gebruikt vanwege zijn nutritionele en geneeskrachtige eigenschappen.

In de traditionele geneeskunde, onder andere Ayurveda, werd het gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, artritis te behandelen en ontstekingen te verminderen.

Inheemse Amerikanen gebruikten alfalfa ook om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, zoals geelzucht, nierproblemen en blaasontstekingen.

Als diervoeder wordt alfalfa gebruikt vanwege het hoge eiwitgehalte en het vermogen om de diergezondheid te verbeteren. Van dieren die met luzerne zijn gevoerd, is vastgesteld dat ze een betere algehele gezondheid hebben, een hogere melkproductie bij melkkoeien en een verbeterde gewichtstoename bij vee.

Voedingsprofiel

Alfalfa zit boordevol voedingsstoffen die essentieel zijn voor de algehele gezondheid en het welzijn. Het bevat weinig calorieën en veel vezels, waardoor het een ideaal voedsel is voor gewichtsbeheersing.

Alfalfa is ook rijk aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, C, E en K, evenals calcium, magnesium, kalium en ijzer. Bovendien bevat alfalfa veel fytochemicaliën, zoals flavonoïden, saponinen en carotenoïden, die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Een van de unieke nutritionele eigenschappen van alfalfa is het hoge eiwitgehalte. Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een complete eiwitbron is.

Voor vegetariërs en veganisten is alfalfa een uitstekende optie om aan de eiwitbehoefte te voldoen. Een portie alfalfa van 100 gram bevat ongeveer 3,1 gram eiwit. Let op: 100 gram alfalfa is veel. Heel veel.

Gezondheidsvoordelen

1. Ondersteunt de gezondheid van het hart

alfalfa zelf superfood kweken lekker goedkoop lekker zuinig, zuinig eten, zelf alfalfa kweken, is alfalfa gezond, powerfood, superfoodAlfalfa bevat verbindingen die de gezondheid van het hart ondersteunen, zoals saponinen, flavonoïden en vitamine E. Van deze verbindingen is vastgesteld dat ze het cholesterolgehalte verlagen, de bloeddruk verlagen en de doorbloeding verbeteren, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd.

2. Verbetert de spijsvertering

Alfalfa is een rijke bron van voedingsvezels, die de spijsvertering ondersteunen. Het kan een regelmatige stoelgang bevorderen en constipatie voorkomen. Bovendien bevat alfalfa enzymen die helpen bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten.

3. Versterkt het immuunsysteem

Het hoge vitamine C-gehalte in Alfalfa kan aanzienlijk bijdragen aan het immuunsysteem door de productie van witte bloedcellen te verhogen, die strijden tegen zowel bacteriële als virale infecties.

Dit wordt ook geholpen door de ontstekingsremmende eigenschappen van Alfalfa, die de ontstekingsreactie van het lichaam op infecties kunnen verminderen.

4. Kan helpen bij het beheersen van diabetes

Alfalfa heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het glucose langzaam in de bloedbaan afgeeft, waardoor scherpe pieken in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen die kunnen optreden na het nuttigen van koolhydraten met een hoge glycemische index. De vezels in alfalfa kunnen ook helpen bij het reguleren van de insulineafgifte.

5. Ondersteunt de gezondheid van de botten

Alfalfa is rijk aan calcium, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten. Een portie alfalfa van 100 gram bevat ongeveer 32 milligram calcium. Dit mineraal werkt samen met vitamine D om botgroei en -ontwikkeling te ondersteunen en botverlies te voorkomen.

6. Vermindert ontstekingen

Alfalfa is rijk aan fytochemicaliën die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Door ontstekingen in het lichaam te verminderen, kan het het risico op chronische ziekten zoals artritis, astma en hart- en vaatziekten helpen verminderen.

Alfalfa toevoegen aan je dieet

alfalfa zelf superfood kweken lekker goedkoop lekker zuinig, zuinig eten, zelf alfalfa kweken, is alfalfa gezond, powerfood, superfoodAlfalfa is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals spruitgroente, zaad, poeder, capsules en tabletten. Hier zijn enkele manieren om alfalfa in je dieet op te nemen:

1. Spruitgroente en -zaden: Alfalfa als spruitgroente is een heerlijke aanvulling op sandwiches, salades en wraps. Ze worden ook vaak toegevoegd aan smoothies voor een boost van voedingsstoffen.

2. Poeder: je kunt alfalfa poeder toevoegen aan smoothies, soepen en sauzen. Het heeft een milde smaak, dus het zal de smaak van je maaltijden niet overheersen.

3. Capsules en tabletten: Alfalfa-supplementen zijn verkrijgbaar in capsule- en tabletvorm. Ze zijn een handige manier om de voedingsvoordelen van alfalfa te krijgen.

Is zelf Alfalfa kweken rendabel?

Als je in de supermarkt kijkt, vind je spruitgroenten zoals alfalfa al gauw met een prijskaartje van rond de  € 30,= per kilo. Nu weegt Alfalfa wel niet zo gek veel, maar toch… 

Als je zelf alfalfa gaat spruiten, levert 30 gram zaad al snel zo’n 90 à 100 gram Alfalfa op. Als je een beetje je best doet op het internet, kun je biologisch zaad vinden voor rond de € 24,= per kilo.

Dat betekent dus dat jouw spruitgroente van deze alfalfa superfood maar zo’n € 8,= per kilo kost. Dit dus in tegenstelling tot de alfalfa uit de supermarkt voor € 30,= per kilo. Een gierende besparing van € 22,= per kilo.

Doen dus. Deze superfood lekker zelf kweken!

Hoe kweek je het?

Alfalfa is een super krachtige spruitgroente. Een echte powerfood. Waarom het zo gezond is voor je gezondheid lees je in dit artikel. Ook lees je hoe je het zelf kunt kweken en hiermee tot € 22,= per kilo kunt besparen.Je kunt een speciaal kweeksetje kopen voor spruitgroente, maar echt nodig is dit eigenlijk niet. Een lege glazen pot, een elastiek en een stukje kaasdoek zijn eigenlijk al voldoende.

Stap 1, dag 1: doe twee eetlepels van de zaden in een pot, en zet ze onder het water. Sluit de pot af met doek en elastiek en laat de zaden weken.

Stap 2, dag 2 ochtend: laat het water uit de pot lopen en spoel de zaden na met vers water. Laat het doek hierbij zitten, deze werkt als een zeef voor de zaadjes. Laat de zaadjes goed uitlekken, zodat er géén bodempje water in de pot blijft staan. Zet de pot het liefst ondersteboven weg en schud eerst even, zodat de zaden mooi verspreid aan de zijkant van de pot blijven kleven.

Stap 3, dag 2 avond: spoel de zaden met vers water, zoals vanochtend.

Stap 4, dag 3: herhaal dag 2.

De spruitgroente is goed als jij denkt dat het goed is, dit zal afhankelijk van de temperatuur ongeveer 5 dagen duren, in totaal.

Eet de alfalfa direct op. Heb je teveel? Bewaar het dan in een afgesloten bakje in de koelkast en eet het binnen drie dagen op. Spoelen is dan niet meer nodig.

Alfalfa-bijwerkingen

Alfalfa is over het algemeen veilig voor consumptie, maar er zijn enkele mogelijke bijwerkingen waarmee je rekening moet houden.

Personen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zoals warfarine en heparine, moeten voorzichtig zijn bij het consumeren van alfalfa. Alfalfa bevat coumarines, een verbinding die de effecten van bloedverdunners kan versterken, wat resulteert in een verhoogd risico op bloedingen.

Bovendien kunnen sommige personen gevoelig zijn voor alfalfa en allergische reacties ervaren zoals uitslag, moeite met ademhalen en zwelling van de lippen of tong.

Conclusie

Alfalfa is een ongelooflijk veelzijdig, voedzaam voedsel dat een reeks indrukwekkende gezondheidsvoordelen biedt.

Het zit boordevol essentiële vitamines, mineralen en fytochemicaliën die de gezondheid van het hart, de spijsvertering en het immuunsysteem kunnen ondersteunen.

Als complete eiwitbron is het een uitstekende optie voor vegetariërs en veganisten. Alfalfa kan gemakkelijk in een dieet worden opgenomen, dus probeer wat alfalfaspruiten toe te voegen aan je volgende boterham of alfalfapoeder toe te voegen aan je ontbijt-smoothie voor een extra boost aan voedingsstoffen.

Het is echter essentieel om voorzichtig te zijn als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt of allergisch bent voor alfalfa. Dit vooral als je alfalfa als supplementen wilt gaan innemen.

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Inhoudsopgave

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.