Lekker zuinig leven en eten Logo

Bereik evenwicht en tevredenheid met een eenvoudig leven in 8 stappen

Eenvoudig leven

Een eenvoudig leven leiden is een geweldige manier om evenwicht en tevredenheid te bereiken. Het gaat over leven met intentie en doel, en bewust zijn van de dingen die vreugde en vervulling brengen. Het gaat over leven in het huidige moment en openstaan voor nieuwe ervaringen. Het gaat over leven met dankbaarheid en waardering voor alles wat je hebt.

vrouw in balans - eenvoudig leven simpel leven - lekker zuinig sacha kay

Opruimen

De eerste stap naar een eenvoudig leven is opruimen. Rommel kan fysiek of mentaal zijn. Fysieke rommel kan van alles zijn, van stapels kleding en oude meubels tot onafgemaakte projecten en verzamelingen snuisterijen. Een enorme inspiratie voor opruimen is Marie Kondo.

Mentale rommel kan van alles zijn, van zorgen en angsten tot onvervulde dromen en verplichtingen. Door rommel op te ruimen, creëer je ruimte voor nieuwe en opwindende ervaringen.

Kortom, maak jouw leven eenvoudige door opruimen, zowel fysiek of mentaal, als prioriteit te stellen. Met een lege kast en een lege geest maak je een blanco canvas. Wel zo verfrissend.

Prioriteiten

De tweede stap voor een eenvoudig leven is het stellen van prioriteiten. Identificeer wat echt belangrijk voor je is en concentreer je op die dingen. Dit kan zijn tijd doorbrengen met familie, een passie nastreven of een nieuwe vaardigheid leren. Door prioriteiten te stellen, kun je jouw tijd en energie optimaal benutten.

Schrijf voor jezelf op welke dingen voor jou belangrijk zijn. En geef deze een cijfer voor wat jij denkt nu de tijd is die je eraan besteed. Kwaliteit tijd. Niet de feitelijke uren. Ga na of je dit cijfer omhoog of naar beneden wilt hebben. Maak van deze lijst een prioriteit om aan te werken.

Vereenvoudigen

De derde stap voor een eenvoudig leven is…  vereenvoudigen. Dit kan van alles zijn, van het vereenvoudigen van je garderobe tot het stroomlijnen van je dagelijkse routine.

Bekijk van een afstandje jouw eigen leef situatie en kijk hoe je dingen eenvoudiger kunt maken.

Denk niet te moeilijk. Soms kan het met hele simpele hacks. Voorbeeld… Ben je iedere week twee uur bezig met het sorteren van sokken van de hele familie na het wassen? Zonde van de tijd. Geef ieder gezinslid zijn eigen “sokkenzak”. Dit kan een super simpele zak zijn van een oud laken, maar ook een mooi met de hand geborduurd exemplaar of een kant-en-klare waszak.

De sokken doe je met zak en al in de wasmachine en laat ze ook op deze manier drogen. Et voilà: iedereen heeft zijn eigen sokken weer en kan er zelf bundeltjes van maken.

Dit proces is al simpel, maar kan nóg simpeler: als je allemaal dezelfde sokken hebt, hoef je het per zak ook niet meer te sorteren en te bundelen.

Zie het vereenvoudigen van jouw leven als een uitdaging. Hoe eenvoudiger het allemaal is, hoe meer tijd je hebt voor dingen die echt belangrijk zijn én zult minder stress ervaren.

Mindfulness

De vierde stap is het oefenen van mindfulness. Mindfulness gaat over aanwezig zijn in het moment en je bewust zijn van je gedachten, gevoelens en sensaties.

Het gaat erom niet te oordelen en jezelf en je omstandigheden te accepteren. Het beoefenen van mindfulness kan helpen om balans en tevredenheid in je leven te brengen.

Vreugde vinden

De vijfde stap voor een eenvoudig leven is vreugde vinden in de kleine dingen. Dit kan van alles zijn, van de geur van vers gezette koffie tot het geluid van vogels die buiten je raam fluiten.

Het waarderen van de kleine dingen kan helpen om meer vreugde en voldoening in je leven te brengen.

Relaties

De zesde stap is het cultiveren van relaties. Contact maken met anderen kan een gevoel van verbondenheid en een doel geven.

Het kan ook een uitlaatklep zijn voor stress en je helpen je meer verbonden te voelen met de wereld om je heen.

Zorgen voor jezelf

De zevende stap is om voor jezelf te zorgen. Dit kan van alles zijn, van voldoende slaap en lichaamsbeweging tot gezond eten en tijd voor jezelf nemen.

Voor jezelf zorgen is essentieel voor het bereiken van balans en tevredenheid.

Teruggeven

De achtste stap is teruggeven. Teruggeven kan vele vormen aannemen, van vrijwilligerswerk bij een lokale liefdadigheidsinstelling tot het doneren van geld of goederen.

Teruggeven kan je helpen je verbonden te voelen met je gemeenschap en kan een gevoel van voldoening en zingeving geven.

Conclusie

Door een eenvoudig leven te leiden, kun je evenwicht en tevredenheid bereiken. Het gaat over leven met intentie en doel, en bewust zijn van de dingen die vreugde en vervulling brengen.

Het gaat over leven in het huidige moment en openstaan voor nieuwe ervaringen.

Het gaat over leven met dankbaarheid en waardering voor alles wat je hebt.

Door op te ruimen, prioriteiten te stellen, te vereenvoudigen, mindfulness te oefenen, vreugde te vinden in de kleine dingen, relaties te cultiveren en voor jezelf te zorgen, kun je een leven van evenwicht en tevredenheid, een eenvoudig leven, creëren.

Meer tips voor een eenvoudig leven vind je hier: Genieten van de kleine dingen: het plezier van eenvoudig leven in 7 stappen

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay