Lekker zuinig leven en eten Logo

De Blutte Millennial: wat kun je leren van deze ultieme financiële gids?

0:00 / 0:00
De blutte millennial: wat kun je leren van deze ultieme financiële gids?

De Blutte Millennial: wat kun je leren van deze ultieme financiële gids?

Jongvolwassen zijn kan opwindend en uitdagend tegelijk zijn, vooral als het gaat om het beheren van je financiën. Met zoveel financiële prioriteiten die om je aandacht strijden, kan het gemakkelijk zijn om overweldigd te raken en fouten te maken die je financiële stabiliteit op de lange termijn kunnen beïnvloeden.

Met de juiste kennis en mentaliteit kun je echter financiële gewoonten ontwikkelen die je zullen helpen een sterke financiële basis voor je toekomst op te bouwen. Deze ultieme financiële gids voor jongvolwassenen is gebaseerd op de inzichten uit ‘Broke Millennial’, een boek van auteur Erin Lowry.

Hoofdstuk één: inzicht in je financiële situatie

De eerste stap bij het behalen van financieel succes is begrijpen waar je momenteel staat. Dit betekent het inventariseren van je activa, passiva en cashflow.

Activa verwijzen naar alles wat je bezit dat waarde heeft, zoals spaarrekeningen, investeringen, onroerend goed en persoonlijke bezittingen.

Verplichtingen zijn alle schulden die je hebt, inclusief studieleningen, creditcards en hypotheken.

Cashflow verwijst naar het geld dat je verdient via je baan of andere inkomstenbronnen en het geld dat je uitgeeft aan rekeningen en uitgaven.

Door deze drie elementen van je financiële situatie te begrijpen, kun je weloverwogen beslissingen nemen over je financiën.

Hoofdstuk twee: budgetteren en sparen

Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van je financiële situatie, is het tijd om een begroting en een spaarplan te maken. Een begroting is een bestedingsplan dat je helpt je inkomen toe te wijzen op een manier die aansluit bij je financiële doelstellingen.

Een spaarplan is een strategie waarmee je geld opzij kunt zetten voor korte- of langetermijndoelen, zoals een noodfonds of een aanbetaling op een huis. Door een budget en een spaarplan te maken, kun je bewuster omgaan met je uitgaven en sparen, waardoor je jouw financiële doelen sneller kunt bereiken.

Hoofdstuk drie: Schulden beheren

Schulden zijn een realiteit voor de meeste jonge volwassenen, vooral degenen die studieleningen of “dingen op afbetaling” hebben. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je schuld te negeren of alleen minimale betalingen te doen, is het essentieel om je schuld effectief te beheren om te voorkomen dat je meer rente en kosten opbouwt.

Erin Lowry beveelt het gebruik van de schuld sneeuwbalmethode aan, waarbij prioriteit wordt gegeven aan je schulden op basis van het saldo, de rentevoet en het betalingsbedrag. Door eerst je kleinste schulden af te lossen en vervolgens door te gaan naar grotere schulden, kun je momentum krijgen en vertrouwen opbouwen in je vermogen om je schulden terug te betalen.

Hoofdstuk Vier: Krediet opbouwen

(noot van Sacha: dit is in de Verenigde Staten, in Nederland werkt dit anders) Je kredietscore speelt een cruciale rol in je financiële leven en beïnvloedt je vermogen om leningen, appartementen en zelfs banen veilig te stellen.

Het opbouwen en behouden van een goede kredietscore houdt in dat je op tijd betaalt, je kredietgebruik laag houdt en je schulden beheert. Krediet opbouwen kost tijd, dus het is essentieel om vroeg te beginnen en geduld te hebben.

Je kunt ook hulpmiddelen voor het opbouwen van kredieten gebruiken, zoals beveiligde creditcards of persoonlijke leningen om je kredietgeschiedenis vast te stellen.

Hoofdstuk Vijf: Beleggen

Beleggen kan een ontmoedigende taak zijn voor jongvolwassenen, maar het is essentieel om vroeg te beginnen om te profiteren van samengestelde rente en je rendement te maximaliseren.

(noot van Sacha: dit is weer voor de Verenigde Staten, in Nederland werkt dit anders) Erin Lowry raadt aan te beginnen met een 401 (k) of IRA, dit zijn pensioenrekeningen die belastingvoordelen en automatische investeringsopties bieden.

Het is ook belangrijk om je beleggingen te diversifiëren om risico’s te beheersen en te profiteren van verschillende kansen. Door vroeg en regelmatig te beleggen, kun je vermogen opbouwen en je financiële doelen sneller bereiken.

Hoofdstuk zes: Grote levensovergangen beheren

Het leven zit vol met overgangen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op je financiën, zoals het starten van een nieuwe baan, het stichten van een gezin of het kopen van een huis.

Het is essentieel om je op deze transities voor te bereiden door financiële doelen te stellen, een budget te maken en te sparen voor de verwachte uitgaven.

Erin Lowry raadt ook aan om een noodfonds te hebben om onverwachte uitgaven te dekken, zoals medische rekeningen (in Nederland komt dit veelal neer op de eigen bijdrage), autoreparaties of baanverlies.

Conclusie

Financieel succes behalen als jongvolwassene vereist kennis, wilskracht en geduld. Door je financiële situatie te begrijpen, een begroting en een spaarplan op te stellen, je schulden te beheren, krediet op te bouwen, vroeg en regelmatig te investeren en je voor te bereiden op grote veranderingen in je leven, kunt je een sterke financiële basis voor je toekomst leggen.

Erin Lowry’s boek “Broke Millennial” biedt praktische tips en strategieën voor het behalen van financieel succes als jongvolwassene, waardoor het een uitstekende bron is voor iedereen die zijn financiële welzijn wil verbeteren en aan een goede financiële toekomst wil bouwen.

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay
the broke millennial, de blutte millennial, ultieme financiele gids voor millennials, financien jongvolwassenen, lekker zuinig, zuinig leven, financieel onafhankelijk, financieel jongvolwassen
Broke Millennial - Erin Lowry

Inhoudsopgave

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.