Lekker zuinig leven en eten Logo

Duurzame kleding: de volgende stap in verantwoord winkelen

0:00 / 0:00
Duurzame kleding: de volgende stap in verantwoord winkelen

Duurzame kleding: de volgende stap in verantwoord winkelen

Duurzame kleding is een term die wordt gebruikt om kleding te beschrijven die op een milieuvriendelijke en ethische manier is geproduceerd. Het is een manier om verantwoord te winkelen en onze impact op het milieu te verminderen door kleding te kiezen die is gemaakt van natuurlijke materialen, is geproduceerd op een manier die afval minimaliseert en is ontworpen om lang mee te gaan.

duurzame kleding kopen kledingindustrie vervuilend - lekker zuinig leven - sacha kayDe mode-industrie is één van ‘s werelds grootste vervuilers, produceert meer dan 10% van de wereldwijde koolstofemissies en gebruikt enorme hoeveelheden water en energie in het productieproces. Als consumenten hebben we de macht om het verschil te maken door te kiezen voor duurzame kleding.

En let op: denk niet dat je per definitie goed bezig bent als je tweedehands kleding koopt. Ook hier geldt dat je beter kiest voor duurzame kleding, want anders ben je eigenlijk gewoon bezig om een vervuilend systeem in stand te houden.

Tweedehands vervuilend en uitbuitend geproduceerde kleding ondersteunt nog steeds een hele foute kleding industrie, terwijl, als je kiest voor duurzaam, je bedrijven motiveert en stimuleert om (nog) beter hun best te doen. En ja, als je kiest voor duurzaam tweedehands is het natuurlijk helemaal perfect!

Wat is duurzame kleding?

duurzame kleding kopen kledingindustrie vervuilend - lekker zuinig leven - sacha kayDuurzame kleding is kleding die is geproduceerd op een manier die de milieu-impact van de productie minimaliseert. Dit omvat het gebruik van materialen die hernieuwbaar en natuurlijk zijn, zoals biologisch katoen, hennep en bamboe, evenals gerecyclede materialen. Het omvat ook productieprocessen die het water- en energieverbruik minimaliseren, zoals het gebruik van kleurstoffen met een lage impact en het vermijden van synthetische chemicaliën.

Duurzame kleding omvat ook vaak eerlijke arbeidspraktijken, wat betekent dat het is gemaakt op een manier die de mensen die het maken respecteert.

Waarom is duurzame kleding belangrijk?

Duurzame kleding is belangrijk omdat het de milieu-impact van de mode-industrie helpt verminderen. Door duurzame kleding te kiezen, kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen, water besparen en ethische arbeidspraktijken ondersteunen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de langetermijneffecten van onze kledingkeuzes. Duurzame kleding is ontworpen om langer mee te gaan, dus het is op de lange termijn een meer kosteneffectieve optie.

Hoe kunnen we duurzame kleding kopen?

duurzame kleding kopen kledingindustrie vervuilend - lekker zuinig leven - sacha kayBij het shoppen voor duurzame kleding is het belangrijk om te letten op labels die aangeven dat het item is gemaakt van natuurlijke materialen en op een milieuvriendelijke manier is geproduceerd.

Zoek naar labels zoals ‘biologisch katoen’ of ‘gerecycled materiaal’ om er zeker van te zijn dat het item is gemaakt met natuurlijke materialen.

Zoek ook naar labels zoals “low-impact dyes” of “eerlijke arbeidspraktijken” om er zeker van te zijn dat het artikel op een milieuvriendelijke manier is geproduceerd en de makers van jouw kledingstuk onder humane werkomstandigheden werken en daarvoor fair pay ontvangen.

Ook is het belangrijk om te bedenken waar de kleding gemaakt wordt. Zoek naar labels die aangeven dat het item lokaal is gemaakt.

Zoek ten slotte naar items die zijn ontworpen om lang mee te gaan. Dit betekent het vermijden van snelle mode en het kiezen van items die zijn gemaakt met hoogwaardige materialen en constructie, bijvoorbeeld dubbele stiknaden.

Check jouw merken

Heb je vaste kledingmerken waar je jouw kledingkast het liefst mee vult? Op deze websites kun je zien of jouw favoriete merken duurzaam zijn. En ontdekken of er misschien andere leuke merken zijn, die hun best doen om de wereld een beetje beter te maken.

Good on You is een website en app die merkbeoordelingen maken, waarbij gekeken wordt naar de uitstoot van broeikasgassen en watergebruik tot de veiligheid van werknemers en leefbare lonen. Ze maken ons een heel stuk wijzer dus!

duurzame kleding kopen kledingindustrie vervuilend - lekker zuinig leven - sacha kayMinder uitgebreide beoordeling, want hier wordt alleen gekeken naar “Fair Pay”, maar kun je wel per land kijken: Fashion Checker

Conclusie

Duurzame kleding is een belangrijke manier om onze impact op het milieu te verminderen en verantwoord te winkelen, omdat de kledingindustrie zo’n 10% bijdraagt aan de CO2 uitstoot.

Door te zoeken naar keurmerken die natuurlijke materialen en milieuvriendelijke productieprocessen aangeven, kunnen we ervoor zorgen dat we de meest duurzame keuzes maken.

We kunnen ook onze impact op het milieu verminderen door items te kiezen die lokaal zijn gemaakt en ontworpen om lang mee te gaan en door te kiezen voor kledingmerken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, voor zowel nieuwe als tweedehands kleding.

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.