Lekker zuinig leven en eten Logo

Een leuk leven met een beperkt budget

Genieten van het leven met een beperkt budget kan een uitdaging zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met een beetje creativiteit en planning kun je een bevredigend leven leiden terwijl je minder geld uitgeeft. Dit artikel geeft je tips en trucs om te genieten van het leven met een beperkt budget.

Leven met een beperkt budget - goedkope activiteiten - lekker zuinig - sacha kay

Inhoudsopgave

Maak een begroting

De eerste stap om te genieten van het leven met een beperkt budget, is het maken van een begroting. Dit zal je helpen te begrijpen waar jouw geld naartoe gaat en hoeveel je jezelf kunt veroorloven om uit te geven. Begin met het bijhouden van de inkomsten en uitgaven.

Maak een lijst van alle reguliere uitgaven, zoals huur, nutsvoorzieningen, eten en transport. Maak vervolgens een lijst van incidentele uitgaven, zoals vakanties, uitjes en speciale evenementen. Zodra je een goed idee hebt waar jouw geld naartoe gaat, kun je beginnen met het maken van een budget.

Voor het maken van een budget én deze te beheren, zijn er veel handige gratis tools verkrijgbaar. Van een spreadsheet (als je Google sheets gebruikt, heb je altijd en overal toegang) tot een app. Er zijn veel verschillende gratis apps verkrijgbaar. Denk aan een app van jouw bank, bv ABN AMRO heeft zijn voormalige app GRIP in februari 2023 geïntegreerd in de ABN AMRO app. Maar er zijn ook onafhankelijke apps, zoals bijvoorbeeld “Spendee“.

Gestelde doelen

Zodra je een budget hebt gemaakt voor jouw leven met een beperkt budget, kun je beginnen met het stellen van doelen. Door doelen te stellen, kun je op het goede spoor blijven en ervoor zorgen dat je jouw geld verstandig uitgeeft.

Begin met het stellen van korte termijn doelen, zoals elke maand een bepaald bedrag sparen. Stel vervolgens langetermijndoelen in, zoals sparen voor een vervroegd pensioen of een aanbetaling op een huis.

Zoek gratis of goedkope activiteiten

Een van de beste manieren om van het leven met een beperkt budget te genieten, is door gratis of goedkope activiteiten te vinden. Er zijn genoeg activiteiten die niet veel geld kosten, zoals een wandeling in een park of bos, een gratis concert bijwonen of een museum bezoeken.

Op Tripadvisor kun je veel leuke dingen vinden, die al door andere mensen voor je beoordeeld zijn. Kijk niet alleen naar de ratings, maar lees vooral een aantal comments door. De meeste mensen zullen iets zeggen over de prijs-kwaliteit verhouding.

Je kunt ook profiteren van gratis evenementen of evenementen met korting bij je in de buurt, zoals gratis filmvertoningen of kaartjes met korting voor een sportwedstrijd. Hou hiervoor ook jouw oog op websites zoals bijvoorbeeld Groupon.

Profiteer van aanbiedingen en kortingen

Een andere geweldige manier om van het leven met een beperkt budget te genieten, is door te profiteren van aanbiedingen en kortingen. Veel winkels en bedrijven bieden kortingen en kortingsbonnen waarmee je geld kunt besparen.

Je kunt je ook aanmelden voor loyaliteitsprogramma’s waarmee je nog meer geld kunt besparen.

Of maak voor aankopen via het internet gebruik van zogenaamde cashback en coupon websites. Een grote is bijvoorbeeld Coupert. Niet alleen zoeken zij alle eventuele kortingscodes van de website waar je iets wilt bestellen, maar krijg je ook vaak een (klein) percentage van jouw aankoop terug als cashback.

Vooruit plannen

Vooruit plannen is een andere geweldige manier om met een beperkt budget van het leven te genieten. Begin met het plannen van je maaltijden voor de week en het maken van een boodschappenlijstje. Dit zal je helpen geld te besparen door impulsaankopen te vermijden.

Je kunt ook alle uitstapjes of vakanties plannen die je wilt maken. Dit helpt je geld te besparen door de beste deals voor treinreizen, vluchten, hotels en activiteiten te vinden.

Geld besparen

Geld besparen is een van de beste manieren om met een beperkt budget van het leven te genieten. Begin met maandelijks een bepaald bedrag opzij te zetten om te sparen. Je kunt ook profiteren van spaarrekeningen (al krijg je daar tegenwoordig bijna geen rente meer op) of beleggen op de aandelenmarkt (maar pas op, dit brengt risico met zich mee).

Verlaag jouw uitgaven

Ten slotte is het verminderen van jouw uitgaven een andere geweldige manier om met een beperkt budget van het leven te genieten. Begin met bezuinigen op onnodige uitgaven, zoals uit eten gaan of nieuwe kleding kopen.

Je kunt ook zoeken naar manieren om jouw energierekening te verlagen, zoals het gebruik van energiezuinige apparaten of het uitschakelen van lichten wanneer je ze niet gebruikt en de verwarming een paar graden lager te zetten. Als je dit geleidelijk doet, wen je eraan. En gezellig onder een dekentje op de bank heeft ook wel wat.

Conclusie

Genieten van het leven met een beperkt budget is mogelijk met een beetje planning, creativiteit en de juiste mindset. Begin met het maken van een budget en het stellen van doelen. Zoek vervolgens naar gratis of goedkope activiteiten, profiteer van deals en kortingen en plan vooruit.

Wees slim en bespaar waar mogelijk geld. Verlaag ten slotte jouw uitgaven om je te helpen nog meer geld te besparen. Met deze tips kun je genieten van het leven met een beperkt budget.