Lekker zuinig leven en eten Logo

Eenvoudig huishouden: hoe je schoonmaken gemakkelijker en efficiënter kunt maken

0:00 / 0:00
Eenvoudig huishouden - Simpeler Schoonmaken

Huishoudelijke taken zijn een noodzakelijk onderdeel van het leven. Ze nemen veel van onze tijd in beslag en kunnen als behoorlijk vervelend ervaren worden.

Er zijn echter manieren om een eenvoudig huishouden te hebben en het schoonmaken simpel te houden.

Dit artikel geeft je tips en trucs om huishoudelijke taken gemakkelijker, eenvoudiger en efficiënter te maken.

eenvoudig huishouden simpel schoonmaken - zuinig eenvoudig simpel leven - Sacha Kay

Kies de juiste hulpmiddelen

Een groot deel van een eenvoudig huishouden en simpel schoonmaken, is het hebben van de juiste hulpmiddelen. Een goede tool = het halve werk.

Investeren in kwaliteitsgereedschap kan je op de lange termijn tijd, energie en geld besparen. Begin met het beoordelen van de taken die je moet uitvoeren en maak een lijst van de hulpmiddelen die je nodig hebt of juist helemaal niet nodig blijkt te hebben.

Als je bijvoorbeeld je huis moet schoonmaken, heb je een stofzuiger, dweil en schoonmaakspullen nodig.

Maar je kunt in plaats van een dweil en schoonmaakspullen bijvoorbeeld ook kiezen voor een hele goede stoomreiniger. Hiermee maak je het hele huis schoon zónder reinigingsproducten. Dus ook nog eens lekker zuinig voor het milieu.

Maak een schema

Het maken van een schema voor je huishoudelijke taken kan je helpen om er bovenop te blijven. Maak een lijst van alle taken die je moet uitvoeren en wijs dagen en tijden toe aan elke taak.

Op deze manier weet je precies wanneer je elke taak moet uitvoeren en zul je minder snel dingen vergeten of uitstellen.

Je kunt ook een timer instellen voor elke taak, zodat je weet wanneer je naar de volgende moet gaan. Dit zal je helpen gefocust te blijven en ervoor te zorgen dat je de taken op tijd voltooit.

Er zijn een aantal hele goede gratis apps beschikbaar die echt super handig zijn bij het maken én handhaven van een eenvoudig huishouden. Denk hierbij aan Sweepy en Clean My House, maar er zijn er nog veel meer! Zoek er één die bij jou past.

Taken opsplitsen


Door taken op te splitsen in kleinere, beter beheersbare stukken, kunnen ze gemakkelijker worden voltooid.

Als je bijvoorbeeld je hele huis moet schoonmaken, deel het dan op in kleinere taken zoals stof afnemen, stofzuigen en dweilen. Op deze manier kun je jezelf op één taak tegelijk concentreren en is het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven.

Maar wellicht werkt het voor jou beter om het huis kamer voor kamer schoon en opgeruimd te krijgen. Dus in één kamer even snel de ramen lappen in plaats van het hele huis in één keer.

Kijk wat voor jou werkt! Een eenvoudig huishouden moet niet onprettig zijn. Het is fijn om een schoon en opgeruimd huis te hebben. Bepaal ook voor jezelf wanneer het huis schoon genoeg is.

Taken delegeren

Als je een gezin hebt, is het belangrijk om taken aan elk gezinslid te delegeren. Op deze manier kan iedereen een bijdrage leveren aan de huishoudelijke taken en is het gemakkelijker om ze gedaan te krijgen.

Zorg ervoor dat je taken toewijst die geschikt zijn voor de leeftijd en capaciteiten van elk gezinslid. In Sweepy kun je taken aan familieleden toewijzen. Dit kan echter wel alleen bij de betaalde versie.

Begin eenvoudig huishouden met de familie. Laat iedereen, lees: iedereen, 5 minuten opruimen, voor het tanden poetsen. Als je met z’n vieren bent, is dit dagelijks 20 minuten. Dat is op weekbasis bijna 2,5 uur! Onderschat het niet…

Je kunt ook overwegen een huishoudster of andere professional in te huren om te helpen met de klusjes. Dit kan een geweldige manier zijn om tijd vrij te maken en ervoor te zorgen dat de taken op een efficiënte manier worden voltooid.

Alles afhankelijk van je budget, uiteraard!

Creëer een systeem


Het creëren van een systeem voor uw huishoudelijke taken kan je helpen georganiseerd te blijven en ervoor te zorgen dat je ze op een efficiënte manier uitvoert. Maak bijvoorbeeld een archiefsysteem voor papierwerk, maak een schoonmaakschema voor elke kamer in huis en creëer een was systeem.

Een voorbeeld van een was systeem… Sokken!

Het wassen van sokken kan binnen gezinnen nog wel een dingetje zijn. Geef hiervoor iedereen twee persoonlijke sokkenzakken. Eén met schone sokken, één voor de vuile sokken.

Pak voor ieder wasje een (paar) vuile sokkenzak(ken) mee. Zo heeft iedereen altijd schone sokken en draagt iedereen zijn eigen verantwoording om schone sokken bij elkaar te matchen.

Eenvoudige systemen helpen je om jouw taken onder controle te houden en ervoor te zorgen dat je ze op tijd afrondt.

Beloon jezelf

Jezelf belonen voor het voltooien van taken kan een geweldige manier zijn om gemotiveerd te blijven. Stel kleine doelen voor jezelf, zoals alle was in één dag doen, en beloon jezelf dan met iets als even tijd voor jezelf met een kop koffie met een tijdschrift. Beloon jezelf liever niet met eten. Je bent geen hond. 😉

Dit zal je helpen gemotiveerd te blijven en ervoor te zorgen dat je je taken op tijd afrondt.

Conclusie


Huishoudelijke taken eenvoudiger en efficiënter maken kan een uitdaging zijn, maar het is mogelijk met de juiste tools, strategieën en motivatie. Begin met te investeren in kwaliteitstools en maak een planning voor je taken.

Breek taken op in kleinere, beter beheersbare stukken, delegeer taken aan gezinsleden, creëer systemen voor klusjes en beloon jezelf voor het voltooien van taken.

Met deze tips kun je jouw huishoudelijke taken gemakkelijker en efficiënter maken en daarmee een eenvoudig huishouden creëren.