Lekker zuinig leven en eten Logo

De cruciale financiële educatie voor jongeren die ontbreekt in ons onderwijssysteem

0:00 / 0:00
De cruciale financiële educatie voor jongeren

De cruciale financiële educatie voor jongeren die ontbreekt in ons onderwijssysteem

Financiële educatie voor jongeren is een onderwerp dat onvoldoende aandacht krijgt in het onderwijssysteem. Jongvolwassenen komen van de middelbare school zonder basisvaardigheden zoals budgetteren, sparen en beleggen, wat langdurige gevolgen kan hebben.

Onderzoek van het BKR wijst zelfs uit dat er een afname is in het aantal Nederlanders met geldproblemen, maar dat de groep jongeren die met geldproblemen te kampen heeft, juist met ruim 6% is gestegen, in dezelfde periode.

Vaardigheden op het gebied van geldbeheer zijn essentieel voor ons dagelijks leven, of we nu onze persoonlijke doelen willen bereiken of een stabiele financiële toekomst willen opbouwen.

Het gebrek aan financiële educatie voor jongeren op onze scholen kan er vaak toe leiden dat individuen slechte financiële beslissingen nemen, wat uiteindelijk leidt tot financiële problemen die ze niet aankunnen.

Het belang van financiële educatie op scholen groeit, vooral met de stijging van de schulden van studentenleningen en creditcards.

Het is essentieel dat ons onderwijssysteem financiële educatie voor jongeren als standaardonderdeel van het curriculum opneemt, omdat het studenten kan helpen weloverwogen financiële beslissingen te nemen voor een betere toekomst.

0 %
van de jongeren tussen 18 en 26 jaar, heeft te maken met ernstige financiële problemen. Aldus het NIBUD na onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Leiden.

Hier zijn enkele cruciale persoonlijke financiële lessen die ontbreken in ons onderwijssysteem:

1. Leven met een beperkt budget

financiele educatie op school, jongeren geldproblemen, jongeren schulden, jongvolwassenen financieel onderwijzen, geld jongeren, geld jongvolwassenen, lekker zuinigEen van de belangrijkste lessen van de financiële educatie voor jongeren, is het maken van een budget. Helaas studeren veel jongeren af van de middelbare school zonder de basisvaardigheid om met een beperkt budget te leven.

Budgettering helpt je te begrijpen waar je geld wordt uitgegeven en om toekomstige uitgaven te plannen. Het is een cruciale vaardigheid waarmee je geld kunt besparen, schulden kunt afbetalen en je kunt voorbereiden op noodsituaties.

Jongvolwassenen moeten begrijpen dat binnen je middelen leven cruciaal is en dat elke uitgave die ze doen van invloed is op hun algehele financiële toestand.

2. Inzicht in schulden en het BKR

In de huidige samenleving zijn leningen, lease- en afbetalingsregelingen, betalen in termijnen, uitgesteld betalen en creditcards gemakkelijk toegankelijk en zijn jongvolwassenen vatbaarder voor schulden.

Het is belangrijk dat jongeren het begrip schuld begrijpen, inclusief het verschil tussen goede en slechte schulden.

Bovendien moeten ze leren hoe BKR registraties werken en hoe ze iemands financiële toekomst kunnen beïnvloeden.

Met het essentiële begrip van krediet kunnen studenten weloverwogen beslissingen nemen tijdens het gebruik van krediet of het aanvragen van andere vormen van lenen.

3. Sparen en beleggen

financiele educatie op school, jongeren geldproblemen, jongeren schulden, jongvolwassenen financieel onderwijzen, geld jongeren, geld jongvolwassenen, lekker zuinigSparen en beleggen gaan hand in hand. Ze zijn beide essentieel voor financiële stabiliteit op de lange termijn, maar veel jongeren zijn zich van geen van beide bewust.

Jongeren moeten de waarde begrijpen van geld sparen als middel om rijkdom op te bouwen of op zijn minst hun financiële doelen te bereiken, waaronder het kopen van een huis, een auto of het starten van een bedrijf.

Bovendien moeten ze de basisprincipes van beleggen leren, inclusief de verschillende beschikbare investeringsopties en de risico’s die er aan verbonden zijn.

Het begrijpen van deze concepten zal ervoor zorgen dat jongvolwassenen in de toekomst weloverwogen en zelfvoorzienende beslissingen nemen.

4. Belastingen begrijpen

Belastingen zijn een essentieel onderdeel van persoonlijke financiën en ons hele volwassen leven.

Helaas studeren veel jongeren af van de middelbare school zonder te weten hoe belastingen werken, inclusief de verschillende soorten belastingen, inhoudingen, belastingschijven, aftrekposten, toeslagen en hoe belastingen worden berekend.

Het is van cruciaal belang dat studenten een goed begrip hebben van belastingen, aangezien dit van invloed is op hun netto-inkomen en uiteindelijk op hun financiële situatie.

0 %
van de MBO-ers laat meer dan € 1.000,= per jaar liggen, omdat ze geen zorgtoeslag aanvragen.

Waarom lessen in persoonlijke financiën cruciaal zijn?

Zonder kennis van fundamentele persoonlijke financiën begaan jongvolwassenen vaak ernstige financiële fouten die kunnen leiden tot levenslange gevolgen.

Dit omvat onder andere begraven raken in de schulden, slechte investeringsbeslissingen nemen, gemiste kansen om te sparen en het in stand houden van een ongezonde cyclus van slechte financiële beslissingen.

Persoonlijk financieel onderwijs kan deze risico’s beperken door essentiële vaardigheden te bieden die studenten kunnen gebruiken voor een betere toekomst.

Waarom de verantwoordelijkheid van persoonlijke financiën niet bij de ouders?

Het onderwijs in persoonlijke financiën kun je niet volledig bij de ouders neerleggen, omdat je er niet vanuit mag gaan dat de ouders wel volledig op de hoogte zijn van alle mogelijkheden en potentiële problemen. Een slecht voorbeeld doet slecht volgen.

Ook kun je van ouders met drie keer modaal, bijvoorbeeld, niet verwachten dat ze hun kind kunnen leren een budget met een minimaal inkomen te maken.

Daarnaast ontwikkelt een zekere groep jongeren vanaf een bepaalde leeftijd een bepaalde doofheid voor de goede adviezen van hun ouders of verzorgers.

Conclusie

Persoonlijke financiën, en daarmee financiële educatie voor jongeren, zijn een essentiële levensvaardigheid die ontbreekt in ons onderwijssysteem.

Jongvolwassenen moeten vroeg in hun leven leren budgetteren, sparen, beleggen en belastingwetten begrijpen. Met de juiste kennis en vaardigheden kunnen jongeren hun financiën competent beheren en hun financiële dromen waarmaken zonder afbreuk te doen aan hun algehele kwaliteit van leven.

Hopelijk wordt financiële educatie voor jongeren uiteindelijk een essentieel onderdeel van het standaard onderwijscurriculum.

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Inhoudsopgave

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.