Lekker zuinig leven en eten Logo

De FIRE beweging: Tips voor het bereiken van financiële vrijheid. On FIRE deel 3 (slot)

0:00 / 0:00
De FIRE beweging: tips voor het bereiken van financiële vrijheid

De FIRE beweging: Tips voor het bereiken van financiële vrijheid. On FIRE deel 3 (slot)

FIRE beweging Artikel Reeks

Dit is het derde (en voorlopig laatste) artikel in de FIRE beweging reeks. In het eerste artikel werd ingegaan op wat de FIRE-beweging is en wat de principes ervan zijn. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan hier: De FIRE-beweging: snel financiële vrijheid bereiken en vroeg met pensioen

In deel 2 van de FIRE beweging reeks kon je lezen je hoe je met FIRE aan de slag kunt. Je vindt het artikel hier: De FIRE beweging: aan de slag! FIRE Deel 2

En in dit laatste deel vind je 6 tips voor het bereiken van financiële vrijheid.

Tip 1: Begin vroeg

FIRE beweging tips financiele vrijheid vroeg met pensoen - zuinig leven, lekker zuinig - Sacha KayHoe eerder je begint met investeren in je toekomst, hoe beter je af bent. De kracht van samengestelde rente is een belangrijk principe van de FIRE-beweging, en vroeg beginnen kan je helpen profiteren van het groeipotentieel op lange termijn van je investeringen.

Rol niet in geijkte patronen “omdat iedereen het doet”. Wees zuinig met jouw geld of investeer het in duurzame artikelen, waar je de komende 30 jaar iets aan hebt.

Denk daarna altijd buiten de geijkte doosjes en paden. Als het makkelijk was zou iedereen het doen, dus trek jouw eigen plan.

Overweeg bijvoorbeeld of je na jouw basis opleiding een hogere opleiding kunt halen in de avonduren, zodat je je studie naast een fulltime job kunt doen in jouw toekomstige vakgebied. Dit in plaats van een fulltime studie met een parttime job in de horeca, bijvoorbeeld.

Je gaat dan meestal twee avonden in de week naar college. Vaak kun je een parttime hogere opleiding in hetzelfde aantal jaren doen als een dagopleiding, omdat de verplichte stages wegvallen, als je een relevante baan naast de studie hebt. Bijkomend voordeel is dat je geen studieschuld hebt, als je klaar bent. Sterker nog: wellicht wil jouw werkgever wel een deel meebetalen!

Het is een reële optie, maar wel afhankelijk van jouw persoonlijkheid.

Denk buiten het normale.

Tip 2: Richt je op het verhogen van je inkomen

Een van de sleutels tot het bereiken van financiële onafhankelijkheid is het maximaliseren van je inkomen.

Dit kan inhouden het aannemen van extra werk, het nastreven van beter betaalde banen, of het ontwikkelen van een nevenactiviteit of een passieve inkomstenstroom.

Denk buiten de box: waarom geen video cursus maken en op Udemy zetten (in plaats van gratis op Youtube), een e-boek schrijven over jouw ervaringen en knowledge en deze publiceren via bijvoorbeeld Amazon. Dat is passief inkomen. Hoef je verder niets meer aan te doen.

Maar je kunt ook conservatiever denken en kiezen voor een opleiding in de avonduren waardoor je naar een hogere functie door kunt stromen op termijn.

Tip 3: Leef zuinig

FIRE-beweging financiele vrijheid vroeg met pensoen - zuinig leven, lekker zuinig - Sacha KayZuinig leren leven is een cruciaal onderdeel van de FIRE-beweging. Dit betekent het maximaliseren van je spaarquote en het minimaliseren van je uitgaven.

Door onder je stand te leven, kun je meer geld vrijmaken om te investeren en je weg naar financiële onafhankelijkheid versnellen.

En wees hierin creatief en verander je mindset. Je kunt bijvoorbeeld kwijlend door een fancy tijdschrift heen bladeren en voelen alsof je iets mist in het leven. Maar je kunt ook denken: met een klein, zuinig oud autootje (of gehuurde auto of openbaar vervoer) kom ik óók op de plaats van bestemming en op een goedkoop horloge kan ik ook zien hoe laat het is. Sterker nog: geniet van de ultieme vrijheid en doe dat horloge gewoon lekker af. Erg bevrijdend!

Op een strand met een vuurtje, blote voeten, lekker hapje en drankje en gitaar vier je waarschijnlijk een fijnere vakantie dan die mensen die opgedirkt op het dure terras bij de strandtent zitten. Verander de blik met welke je naar de wereld kijkt!

Tip 4: Investeer agressief

Agressief beleggen is een belangrijk principe van de FIRE-beweging. Dit betekent dat je je geld aan het werk zet in activa die een aantrekkelijk groeipotentieel op lange termijn bieden.

Goedkope indexfondsen zijn een populaire investeringsoptie onder FIRE-aanhangers vanwege hun brede blootstelling aan de aandelenmarkt en het groeipotentieel op lange termijn.

Raadpleeg voordat je gaat investeren altijd eerst een financieel expert, omdat aan investeren altijd een risico verbonden zit. Laat je informeren!

Tip 5: Zorg voor een duidelijk plan

Het bereiken van financiële onafhankelijkheid vereist een zorgvuldige planning en het stellen van doelen.

Dit omvat het identificeren van je doelsaldo, het instellen van een budget en het ontwikkelen van een investeringsstrategie waarmee je je financiële doelen kunt bereiken.

Tip 6: Blijf gedisciplineerd

Dit is wellicht de moeilijkste: gedisciplineerd blijven. Maar gedisciplineerd blijven is van cruciaal belang om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Dit betekent vasthouden aan je budget, weerstand bieden aan de drang om te veel uit te geven en agressief blijven beleggen, zelfs in tijden van marktvolatiliteit.

Kies jouw eigen pad en blijf daarop.

Tot slot

FIRE-beweging financiele vrijheid vroeg met pensoen - zuinig leven, lekker zuinig - Sacha KayDe FIRE-beweging biedt een praktische en effectieve aanpak om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Door onder je stand te leven, agressief te investeren, meerdere inkomstenstromen op te bouwen en duidelijke doelen te stellen, kunt je je weg naar financiële vrijheid versnellen en uiteindelijk de levensstijl bereiken die je wenst.

Of je nu vervroegd met pensioen wilt of gewoon meer financiële autonomie wilt, de principes van de FIRE-beweging kunnen je daarbij helpen. Hopelijk hebben deze 6 FIRE beweging tips je een duwtje in de goede richting kunnen geven.

Disclaimer

Hoewel ik zelf al jaren financieel onafhankelijk én met “pensioen” ben, geef ik geen financieel advies. In dit artikel heb ik uitsluitend de principes van de FIRE-beweging weer willen geven en mijn persoonlijke ideeën en adviezen er zoveel mogelijk buiten gelaten. Als ik er al een persoonlijke twist aan heb gegeven, is het vanuit eigen ervaring.

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Inhoudsopgave

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.