Lekker zuinig leven en eten Logo

Stop met zeggen dat je het druk hebt: maak tijd voor wat belangrijk is

0:00 / 0:00
Stop met zeggen dat je het druk hebt: maak tijd voor wat belangrijk is

Stop met zeggen dat je het druk hebt: maak tijd voor wat belangrijk is

Te drukke vader met kind - stop zeggen dat je het druk hebt - simpel leven zuinig leven lekker zuinig eenvoudig leven - sacha kayAntwoord je vaak “Ik heb het druk” of “Druk, druk, druk” als iemand vraagt ​​hoe het met je gaat? Je bent niet alleen.

Drukte lijkt een ereteken geworden in onze samenleving, en velen van ons zijn eraan gewend geraakt om het leven in een voortdurende staat van drukte te leiden en ervaren.

Maar deze levensstijl kan schadelijk zijn voor onze mentale en fysieke gezondheid. Het is belangrijk om tijd te maken voor wat werkelijk belangrijk is en niet te zeggen dat je het druk hebt.

Wat betekent het om druk te zijn?

De term ‘druk’ wordt vaak gebruikt om een ​​staat van overweldigd zijn door te veel taken of verplichtingen te beschrijven. Het kan ook verwijzen naar een opgejaagd of gehaast gevoel.

Druk zijn kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen. Het kan iets positiefs zijn, zoals productief zijn en dingen voor elkaar krijgen. Maar het kan ook iets negatiefs zijn, zoals je overweldigd voelen en niet genoeg tijd hebben om de dingen te doen die ertoe doen.

Waarom zeggen we dat we het druk hebben?

moeder met kind te druk - stop zeggen dat je het druk hebt - simpel leven zuinig leven lekker zuinig eenvoudig leven - sacha kayEr zijn een paar verschillende redenen waarom we zouden kunnen zeggen dat we het druk hebben. Eén van de redenen is dat we belangrijk en gewild willen overkomen.

We zouden kunnen denken dat als we toegeven dat we het druk hebben, anderen zullen denken dat we iets belangrijks doen.

Een andere reden is dat we iets proberen te vermijden. We kunnen het druk hebben gebruiken als een excuus om te voorkomen dat we iets doen wat we niet willen doen.

Het probleem met druk zijn

Druk zijn kan schadelijk zijn voor onze mentale en fysieke gezondheid. Het kan leiden tot stress, angst en depressie. Het kan ook leiden tot lichamelijke gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hoofdpijn en vermoeidheid.

Druk zijn kan ook leiden tot een gebrek aan zelfzorg en een gebrek aan quality time met familie en vrienden.

Hebben we het echt druk of denken we dat maar?

Je zou kunnen denken dat het een kwestie van prioriteiten stellen is. Gemiddeld schijnen we 22 weken voltijds werken te besteden aan sociale media. Je zou dus zeggen dat het druk hebben allemaal nogal meevalt.

Feit is dat het niet uit maakt of we het daadwerkelijk druk hebben of het gevoel hebben dat we het druk hebben, de negatieve gevolgen zijn hetzelfde.

Stoppen met praten over het druk hebben

drukke vrouw aan telefoon - stop zeggen dat je het druk hebt - simpel leven zuinig leven lekker zuinig eenvoudig leven - sacha kayEen eerste stap tegen het ervaren van “druk”, is stoppen het te benoemen. Hou simpelweg op met het zeggen dat je het druk hebt. Hoe meer we het uit onze gesprekken kunnen weren, hoe minder we eraan denken.

Andersom hetzelfde. Geef een ander niet de kans om te zeggen hoe druk ze het hebben, als je vraagt hoe het gaat. Stel eens een andere vraag als gespreksopening. Iets als “Waar heb je vandaag om moeten lachen”. Uiteraard heb je dan altijd de diehards die zeggen “Niet, eigenlijk, daar had ik het veel te druk voor”, maar dat zijn waarschijnlijk uitzonderingen.

Daarnaast geef je, waarschijnlijk onbedoeld, het signaal aan de ander dat je geen tijd voor ze hebt als je zegt dat je het druk hebt.

Stoppen met zeggen dat je het druk hebt

Als je wilt stoppen met te zeggen dat je het druk hebt, is de eerste stap om te herkennen wanneer je het zegt, waarom je het zegt en wat jouw gevoel van druk zijn triggert.

Als je eenmaal hebt vastgesteld wanneer je het zegt, kun je een bewuste poging doen om te stoppen.

5 tips om te voorkomen dat je zegt dat je het druk hebt

1. Identificeer je prioriteiten

Neem even de tijd om vast te stellen wat voor jou belangrijk is. Waar wil je je tijd aan besteden? Wat zijn je doelen en dromen? Een duidelijk idee hebben van wat belangrijk voor je is, kan je helpen jouw tijd te prioriteren en je te concentreren op wat belangrijk is.

2. Maak een schema

drukke vrouw aan telefoon - stop zeggen dat je het druk hebt - simpel leven zuinig leven lekker zuinig eenvoudig leven - sacha kayDoor een schema of planning te maken, kun je je tijd beter beheren en ervoor zorgen dat je tijd vrijmaakt voor wat belangrijk is. Zorg ervoor dat je tijd opneemt voor werk, familie, vrienden, hobby’s en zelfzorg. Probeer je zoveel mogelijk aan je schema te houden en laat ruimte voor dingen die uitlopen. Plan bijvoorbeeld op regelmatige basis een kwartiertje in voor koffie of thee. Daarmee voorkom je dat jouw hele schema in de soep draait als iets een beetje langer duurt dan verwacht.

3. Zeg vaker ‘nee’

Het is belangrijk om vaker ‘nee’ te leren zeggen. Dit kan je helpen voorkomen dat je te veel taken of verplichtingen op je neemt. Voordat je je ergens aan vastlegt, moet je jezelf afvragen of het iets is dat je echt wilt doen. Als het antwoord nee is, doe het dan niet.

4. Neem pauzes

Door regelmatig pauzes te nemen, kun je gefocust en productief blijven. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om te ontspannen en te decomprimeren. Iets doen wat je leuk vindt, zoals een boek lezen of een wandeling maken, kan je helpen weer op te laden en je te heroriënteren.

5. Oefen zelfzorg

gezin neemt pauze - stop zeggen dat je het druk hebt - simpel leven zuinig leven lekker zuinig eenvoudig leven - sacha kayZelfzorg is belangrijk voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om dingen te doen die je een goed gevoel geven, zoals sporten, mediteren of tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Conclusie

Het is belangrijk om tijd te maken voor wat belangrijk is en niet te zeggen dat je het druk hebt.

De tijd nemen om je prioriteiten te bepalen, een schema te maken en aan zelfzorg te doen, kan je helpen je tijd te beheren en ervoor te zorgen dat je voor jezelf zorgt. Door deze veranderingen aan te brengen, kun je een gezondere levensstijl creëren en tijd vrijmaken voor wat belangrijk is.

Dus… De komende week eens het woord “druk” vermijden? Ik doe mee!

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.