Lekker zuinig leven en eten Logo

Hoe gebruik ik de hooikist?

0:00 / 0:00
Hoe gebruik ik de hooikist?

Hoe gebruik ik de hooikist?

Door de gestegen energieprijzen is de hooikist, wonderbag, ecocotte, ecostoof of hooimadam weer helemaal terug.
Maar hoe gebruik je zo’n ding eigenlijk? We leggen het in dit artikel uit.

Welke gerechten kun je bereiden in de hooikist?

Hooikist in een keukenla - passief koken, energiezuinig koken, goedkoop eten bereiden, thermisch koken, zuinig koken, goedkoop koken - Sacha KayBijna alle gerechten die gewoonlijk worden bereid door te koken of te stomen, evenals veel gerechten die gebakken zijn, soepen, gekookt of gestoofd vlees, vis, sauzen, fruit, groenten, puddingen, eieren… Kortom eigenlijk bijna alles kan worden gegaard in een eenvoudige hooikist.

Sommige gerechten hebben een kleine hack nodig, om een succes te worden. Zo zou je gebraden vlees eerst in de oven kunnen bakken en dan in de hooikist na laten garen, of het kan in de hooikist worden gegaard tot het bijna klaar is en dan kort worden geroosterd in de oven om het knapperig te krijgen.

De werking in het kort

De werking van de hooikist berust op twee feiten:
1. Hooi is een slechte warmte geleider
2. Het gaar worden van voedsel wanneer een lage temperatuur gedurende lange tijd wordt gehandhaafd.

Het is dan ook belangrijk dat de warmte zolang mogelijk bewaard blijft. Ook in verband met de voedselveiligheid.

Regels om in acht te nemen

Bij het gebruik van een hooikist, wonderbag, hooimadam of ecostoof zijn een aantal regels die je in acht dient te nemen, om het bereiden van de voeding zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden.

  1. Zorg dat de pan volledig omsloten is door hooi (of andere isolator); als er lucht om de pan heen is, koelt hij te snel af. Is de pan te klein? Vul de ruimte om de pan heen dan op met een isolator.
  2. Zorg ervoor dat ook in de pan zelf, zo weinig mogelijk lucht is, om dezelfde reden als hierboven.
  3. Breng de voeding gedurende 1/6 van de normale kooktijd aan de kook en zet de pan dan zo snel mogelijk in de hooikist.
  4. Zorg ervoor dat bovenop de pan ook isolatie zit en sluit de kist goed af.
  5. De voeding moet minstens drie keer zo lang dan de normale gaartijd in de kist zitten.
  6. Je kunt minder water gebruiken dan normaal, omdat de hooikist geen verdamping kent, in tegenstelling tot de bereiding op een fornuis of in de oven.
  7. Laat na gebruik de hooikist open om af te koelen en zet hem af en toe open in de zon. Hou wel in de gaten dat er geen kat in gaat liggen.

Hooikist Recepten uit Grootmoeders Kookboek

havermoutpap uit de hooikist - hooikist koken, hooikist gebruiken, hooikist recepten, hooimadam, ecostoof, energiebesparing, energie zuinig koken, lekker zuinig, zuinig eten, zuinig koken - Sacha KayHavermoutpap

1,5 liter melk
100 gram havermout
snufje zout
Breng de melk met het zout aan de kook en roer er dan de havermout doorheen. Laat het vier minuten doorkoken en zet de pan dan in de hooikist.
Na 1,5 à 2 uur is de havermoutpap klaar.
Als je dit ’s avonds voor het slapen gaan in de hooikist zet, hoef je het ’s morgens alleen nog heel even goed door te verhitten en kun je in korte tijd jouw ontbijtje genieten.
Je kunt ook wat krenten, kaneel en appel toevoegen, dan smaakt het weer heel anders!

Rijstebrij

1 liter melk
200 gram dessert rijst
snufje zout
naar smaak: kaneel, vanille, suiker, basterdsuiker, etc.
Breng de melk met het zout aan de kook en strooi er de gewassen rijst in. Laat het gedurende 3 minuten koken en zet het dan in de hooikist. 
Na ongeveer een uur is de rijstebrij klaar.
Breng de rijstebrij naar wens op smaak.
Je kunt eventueel wat geslagen room of wat roomboter door de rijstebrij roeren voor het opdienen, je krijgt hiermee een heerlijk romige rijstebrij!

Nasi Goreng

500 gram rijst
2 flinke uien, in stukjes
2 preien, in ringetjes
1 knoflookteentje
1 theelepel koriander
1/2 theelepel komijn
1 theelepel sambal
zout
200 gram gaar varkensvlees (restje of ham bijvoorbeeld) in blokjes
100 gram gepelde garnalen
50 ml olie
2 eieren
Verhit de olie en bak er het vlees even in aan.
Voeg de prei en uit toe en bak ca. 2 minuten mee.
Roer de rijst en de specerijen erdoor.
Voeg 850 ml water toe en breng al roerend aan de kook.
Breng op smaak met peper en zout.
Laat 3 minuten koken met het deksel op de pan.
Zet 60 minuten in de hooikist.
Bak een aantal minuten voor het serveren de twee geklutste eieren en verhit de garnalen even door. Snij het ei in reepjes en serveer het, samen met de garnalen, op de rijst.

Modernere hooikist recepten

slow cooker gehaktballetjes ook uit de hooikist - hooikist koken, hooikist gebruiken, hooikist recepten, hooimadam, ecostoof, energiebesparing, energie zuinig koken, lekker zuinig, zuinig eten, zuinig koken - Sacha KayWil je liever iets moderners eten dan grootmoeders recepten? Dan kun je recepten voor de slow cooker op “low” gebruiken voor de hooikist. Wonderbag heeft een gratis receptenboekje, wat je kunt downloaden. Je vindt het hier: “Wonderbag, a recipe for change

Dit is een leuke video waarin een aantal koks de Wonderbag uitproberen: 2 Chefs test the Wonderbag

Kopen of Zelf Maken

Ben je enthousiast geworden en wil je ook een hooikist? Er zijn verschillende opties om er één te kopen. Zoek op het internet naar Wonderbag, Ecostoof of Hooimadam en je zult er snel één vinden. Ben je zelf handig met naald en draad? Dan kun je in dit filmpje zien hoe het moet: DIY – Thermal Cooking Bag

Liever een echte klassieke hooikist? Dan kun je die al maken met een oude doos, bij wijze van spreken. Maar ook voor het maken van een houten exemplaar, op de ouderwetse manier, zijn tal van filmpjes te vinden. Dit is er één: Homemade Haybox

Voedselveiligheid

Check als jouw gerecht klaar is, met een keukenthermometer de temperatuur. Als de temperatuur onder de 65°C is, voor een warm gerecht, dan kun je jouw gerecht voordat je het gaat eten het beste even aan de kook brengen. Bacteriën gedijen namelijk goed, bij temperaturen onder de 65°C.

Conclusie

Een hooikist is een veelzijdige economische kooktool. Je kunt er een grote hoeveelheid gerechten in bereiden, waarbij je aanzienlijk energie bespaard.

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Inhoudsopgave

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.