Lekker zuinig leven en eten Logo

Kefir: een superfood om te kennen!

0:00 / 0:00
Kefir: een superfood om te kennen

Kefir is een gefermenteerde drank die rijk is aan probiotica en al eeuwen bestaat. Het is gemaakt van een combinatie van melk, water en kefir korrels (melk-kefir). Maar er is ook een combinatie van fruit, water en kefir korrels (fruit-kefir). Beide bevatten een combinatie van bacteriën en gisten.

Het wordt verondersteld te zijn ontstaan in de bergen van de Kaukasus in Oost-Europa, waar het al eeuwenlang wordt geconsumeerd als een gezondheidsbevorderende drank.

Kefir heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege het hoge gehalte aan probiotica, dit zijn nuttige bacteriën die helpen bij het bevorderen van een gezond darm-microbioom.

Kefir Korrels Melk-Kefir - Gefermenteerde Dranken - Lekker Zuinig eten en drinken

Hoe wordt het gemaakt?

Het wordt gemaakt door kefir korrels te combineren met melk of water óf fruit, suiker en water. Hoewel de korrels voor de melk-kefir en fruit-kefir niet hetzelfde zijn, zijn ze allebei een combinatie van bacteriën en gisten die de vloeistof fermenteren, waardoor een smakelijke en frisse drank ontstaat.

Het fermentatieproces duurt ongeveer 24 uur en levert een dikke, romige drank op met een lichtzure smaak als je kiest voor de melk variant.

De fruit-kefir kan na de eerste 24 uurs fermentatie, een tweede keer gefermenteerd worden, met bijvoorbeeld rode vruchten, om er een fris tintelende drank van te maken. De prikkels zijn van het type champagne, niet zoals de agressievere koolzuur in frisdrank.

Het is dan ook een heerlijk alternatief voor een aperitief drankje!

Kefir als probiotica

Het is een geweldige bron van probiotica, dit zijn nuttige bacteriën die een gezond darm-microbioom helpen bevorderen. De melk-kefir bevat een verscheidenheid aan vitamines en mineralen, waaronder calcium, magnesium, fosfor en B vitamines.

Bovendien is het een vetarm, caloriearm en lactosevrij drankje, waardoor het een uitstekende keuze is voor diegenen die hun gezondheid willen verbeteren zonder aan smaak in te boeten.

Kefir Yoghurt - Lekker Zuinig eten en drinken - Sacha KayHoe gebruik je kefir?

Het kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het kan als drank “puur” worden geconsumeerd, aan smoothies worden toegevoegd of als ingrediënt in recepten worden gebruikt.

De melk-kefir kan in veel recepten worden gebruikt als vervanging voor yoghurt. Bovendien kan het op zichzelf worden gedronken of op smaak worden gebracht met fruit, honing of andere ingrediënten.

Het is te vinden in de meeste reformwinkels en in veel supermarkten. Het wordt meestal in vloeibare vorm verkocht, maar kan ook in poedervorm worden gevonden. Soms vind je er ook de kefir korrels zelf vinden.

Wil je zuinig, eenvoudig, simpel en zo puur mogelijk leven? Dan kan je kefir ook prima thuis maken met de korrels en melk of fruit, afhankelijk van het type korrel je koopt.

Je kunt ook in jouw omgeving eens vragen of er iemand wat kefir korrels voor je heeft. Fruit kefir is een hele gezonde en smakelijke vervanging van frisdrank, vaak toch een stuk minder natuurlijk.

De gezondheidsvoordelen van kefir

De gezondheidsvoordelen zijn talrijk. Het is een geweldige bron van probiotica, nuttige bacteriën die een gezond darm-microbioom helpen bevorderen.

Bovendien is het een vetarm, caloriearm en lactosevrij voedsel, waardoor het een uitstekende keuze is voor diegenen die hun gezondheid willen verbeteren zonder aan smaak in te boeten.

En zoals gezegd, bevat de melk variant veel essentiële vitamines en mineralen, waaronder calcium, magnesium, fosfor en B vitamines.

Kefir wordt ook verondersteld vele andere gezondheidsvoordelen te hebben, waaronder het verbeteren van de spijsvertering, het stimuleren van de immuniteit en het verminderen van ontstekingen.

Bovendien schijnt het te kunnen helpen het risico op bepaalde ziekten, zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen, te verminderen.

Conclusie

Kefir is een goede aanvulling op elk gezond dieet. Het is een heerlijke en voedzame drank waar je op verschillende manieren van kunt genieten.

Het is een geweldige bron van probiotica, essentiële vitamines en mineralen, en is een vetarm, caloriearm en lactosevrij voedsel.

Bovendien kan het helpen het risico op bepaalde ziekten te verminderen, de spijsvertering te verbeteren, de immuniteit te versterken en ontstekingen te verminderen.

Ook is het nog eens een heel goedkoop én gezond alternatief voor frisdrank, als je ervoor kiest om zelf fruit-kefir te maken. Een heerlijk bruisend drankje, waar je jezelf op uit kunt leven qua smaak (gember-citroen, rode vruchten, rode peper – komkommer etc.).

Om deze redenen is kefir een superfood dat iedereen zou moeten overwegen toe te voegen aan hun dieet.

Meer weten over fermentatie? Lees dan eens dit artikel: Gefermenteerd voedsel, goed voor de darmflora.

Kefir Korrels Melk-Kefir - Gefermenteerde Dranken - Lekker Zuinig eten en drinken