Lekker zuinig leven en eten Logo

Komboecha: een gezond alternatief voor koolzuurhoudende dranken

0:00 / 0:00
Komboecha: een gezond alternatief voor koolzuurhoudende dranken

Komboecha is een gefermenteerde theedrank die de laatste jaren, net als kefir, aan populariteit wint. Het wordt gemaakt door thee te fermenteren met een combinatie van bacteriën en gist, wat een lichtzoete, lichtzure en licht koolzuurhoudende drank oplevert.

Het bestaat al eeuwen, maar pas sinds kort worden de voordelen voor de gezondheid erkend en gewaardeerd.

Het is een geweldig alternatief voor suikerhoudende dranken, omdat het een verscheidenheid aan heilzame probiotica, vitamines, mineralen en enzymen bevat.

In dit artikel leggen we uit wat Komboecha is, wat de gezondheidsvoordelen zijn, de eventuele bijwerkingen én hoe je het zelf, lekker zuinig, simpel en eenvoudig, thuis kunt maken.

Komboecha Gefermenteerde Thee - Lekker zuinig eten en drinken simpel leven eenvoudig leven goedkoop - sacha kay

Wat is Komboecha?

Komboecha is een gefermenteerde drank die wordt gemaakt door bacteriën en gist te combineren met thee.

Het bestaat al eeuwen, maar is pas sinds kort populair in de westerse wereld. Het is een beetje zoet, een beetje zuur en een beetje bruisend, en het heeft een uitgesproken smaak waar veel mensen van genieten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Komboecha?

Komboecha is een geweldig alternatief voor suikerhoudende dranken, omdat het een verscheidenheid aan heilzame probiotica, vitamines, mineralen en enzymen bevat.

De probiotica die erin zitten kunnen helpen de spijsvertering te verbeteren en het immuunsysteem te versterken. Het bevat ook veel antioxidanten, die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en te beschermen tegen ziekten.

Het bevat ook B-vitamines, die kunnen helpen om het energieniveau en de mentale helderheid te verbeteren.

Dan zijn er nog enkele vermeende gezondheidsvoordelen:
– ontgifting van het lichaam door glucuron-zuur
– antimicrobiële effect van melkzuur
– algemene antibiotische eigenschappen
– reinigt van het kliersysteem
– bevordert de spijsvertering
– neutraliseert urinezuur

Wat zijn de bijwerkingen van Komboecha?

Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar er zijn enkele mogelijke bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Sommige mensen kunnen maagklachten, misselijkheid of hoofdpijn krijgen na het drinken van Komboecha.

Het is ook belangrijk op te merken dat het sporen van alcohol kan bevatten, dus het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, kinderen en geheelonthouders.

Bovendien bevat het cafeïne, dus het moet met mate worden geconsumeerd.

Hoe kun je Komboecha thuis maken?

Thuis Komboecha maken is relatief eenvoudig, en het is een geweldige manier om geld te besparen, en de toegevoegde suikers en conserveermiddelen, die je in Komboecha of dranken uit de winkel vindt te vermijden.

Om het te maken heb je zwarte of groene thee, suiker, een SCOBY en water nodig. Een SCOBY is een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten en kan in de reformwinkels of zelfs online gekocht worden. Vraag ook in jouw omgeving of er misschien iemand is die een SCOBY kan missen.

Begin met het koken van het water en voeg de thee en suiker toe aan de pot. Laat de thee 10 minuten trekken, haal hem dan van het vuur en laat hem afkoelen. Eenmaal afgekoeld, voeg je de SCOBY toe aan de thee en dek je de pot af met een doek.

Laat het mengsel 7-10 dagen staan en roer het eenmaal per dag. Nadat het fermentatieproces is voltooid, haal je de SCOBY eruit, zeef je de Komboecha in een fles en geniet ervan. Je kunt het eventueel een tweede keer laten fermenteren met “een smaakje” (denk aan gember, kruiden, specerijen, fruit, etc.).

Conclusie

Komboecha is een geweldig alternatief voor koolzuurhoudende dranken, omdat het een verscheidenheid aan heilzame probiotica, vitamines, mineralen en enzymen bevat.

Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar het moet met mate worden geconsumeerd.

Thuis Komboecha maken is relatief eenvoudig, en het is een geweldige manier om geld te besparen en de toegevoegde suikers en conserveermiddelen die je in dranken uit de winkel vindt te vermijden.

Als je op zoek bent naar een gezond alternatief voor suikerhoudende dranken, dan is Komboecha een goede optie!