Introductie
De aardpeer, ook wel bekend als de topinamboer of knolzonnebloem, is een voedzame en heerlijke groente die in veel verschillende landen aan populariteit wint.
Het is een soort knol, vergelijkbaar met een aardappel, en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De aardpeer zit boordevol vitamines en mineralen en is een geweldige bron van voedingsvezels.
Het heeft een unieke smaak die wordt vergeleken met artisjokharten (in het Engels worden ze dan ook wel Jerusalem Artichoke genoemd) en ze kunnen rauw, gekookt of geroosterd worden gegeten.
Het is een veelzijdig ingrediënt dat in allerlei gerechten kan worden gebruikt, van salades tot soepen tot bijgerechten. In dit artikel leer je alles over de aardpeer en hoe je deze in jouw dieet kunt opnemen.
Geschiedenis van de Aardpeer
De aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar hij al eeuwenlang wordt gegeten door indianen.
De aardpeer werd voor het eerst geïntroduceerd in Europa in de 17e eeuw en werd al snel populair.
Er wordt aangenomen dat de naam “sunchoke” (het Engelse woord voor aardpeer) afkomstig is van het Algonquin-woord voor de knol, wat “sunnukch” is.
Voedingswaarde van de Aardpeer
De aardpeer is een geweldige bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen. Het bevat weinig calorieën en vet, en het is een goede bron van kalium, magnesium, ijzer en zink. Het is ook een goede bron van vitamine A, C en E. De aardpeer bevat ook een soort prebiotische vezel, inuline genaamd, waarvan bekend is dat het de darmgezondheid bevordert.
Per 100 gram aardperen:
17 gram koolhydraten
2 gram eiwit
0 gram vet
73 kcals calorieën
Aardperen in de tuin
De aardpeer is lid van de familie “Helianthus”, oftewel: de zonnebloemen. Het is dan ook een erg decoratieve plant voor in de moes- en siertuin. Een klein hoekje van 2m² kan in een gunstig jaar wel 10 kilo aardperen opleveren! Hou er wel rekening mee dat als je de aardperen niet oogst, het wortelgestel zich uit gaat breiden en de aardperenplant door de tuin kan gaan wandelen. Niet alleen laten groeien dus, maar zeker ook oogsten!
Bereiding en opslag van de aardpeer
De aardpeer kan rauw, gekookt of geroosterd worden gegeten. Het is belangrijk om de knol te schrobben voordat je hem eet, omdat de schil behoorlijk taai kan zijn.
Om de aardpeer te bereiden, pel je hem en snijd je hem in blokjes of plakjes. Het kan vervolgens worden gekookt, gestoomd, geroosterd of gebakken. Het kan ook worden toegevoegd aan salades of soepen, of het kan als bijgerecht worden gebruikt.
Bij het opbergen van de aardpeer is het belangrijk om deze op een koele, donkere plaats op te slaan. Het moet in een luchtdichte verpakking worden bewaard en kan maximaal twee weken in de koelkast worden bewaard.
Kooktips
Bij het koken met aardperen is het belangrijk om in gedachten te houden dat ze behoorlijk vezelig kunnen zijn.
Om ze gemakkelijker verteerbaar te maken, kun je ze het beste koken tot ze zacht zijn. Koken of stomen is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze gaar zijn. Roosteren is ook een geweldige manier om hun smaak naar voren te brengen.
Aardperen kunnen ook aan soepen en stoofschotels worden toegevoegd, omdat ze de bouillon helpen verdikken. Ze kunnen ook worden gepureerd en als aardappelvervanger worden gebruikt.
Recepten met Aardpeer
Aardperen zijn een veelzijdig ingrediënt dat in allerlei gerechten gebruikt kan worden. Hier zijn enkele heerlijke recepten die u kunt proberen:
Recept voor Geroosterde Aardperen
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardperen, snijd ze in blokjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster 25 minuten, of tot ze gaar zijn.
Recept voor Aardperen soep
Verwarm in een grote pan 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Voeg 1 gesnipperde ui toe en bak tot deze zacht is. Voeg 4 kopjes gehakte aardperen en 1 liter groentebouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 minuten koken. Gebruik een staafmixer om de soep glad te mixen. Serveer met wat zure room en een snufje bieslook.
Recept voor Aardpeer Salade
Combineer in een grote kom 1 kopje gekookte aardperen, 1 kopje gekookte quinoa, 1/2 kopje fetakaas, 1/4 kopje in blokjes gesneden rode ui, 1/4 kopje gehakte verse peterselie en 1/4 kopje gesneden amandelen. Klop in een kleine kom 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap en 1 theelepel honing door elkaar. Giet de dressing over de salade en hussel door elkaar. Koel Serveren.
Conclusie
De aardpeer is een heerlijke en voedzame groente die in veel landen aan populariteit wint. Het is een geweldige bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen en het heeft een unieke smaak die wordt vergeleken met artisjokharten.
Het kan rauw, gekookt of geroosterd worden gegeten en het is een veelzijdig ingrediënt dat in verschillende gerechten kan worden gebruikt.
Of je nu op zoek bent naar een gezond bijgerecht of een heerlijk soepje, de aardpeer is een schot in de roos.
Neem voor meer wintergroenten hier eens een kijkje: seizoensgroente februari