Lekker zuinig leven en eten Logo

Minimalistische kledingkast: 7 tips voor een minimalistische garderobe

0:00 / 0:00
Minimalistische kledingkast: 7 tips voor een minimalistische garderobe

Minimalistische kledingkast: 7 tips voor een minimalistische garderobe

Minder is meer: hoe maak je een minimalistische kledingkast? En nee, dan gaat dit artikel niet over het maken van de kledingkast zelf, maar over de inhoud ervan. Hoe pak je dat aan, zo’n minimalistische garderobe, ook wel “capsule garderobe” genoemd. En waarom zou je dat willen? In dit artikel lees je hierover meer!

Minimalistische levensstijl

minimalistische kledingkast garderobe kleding - lekker zuinig leven, simpel leven, eenvoudig leven, minimalisme - Sacha KayDe minimalistische levensstijl is de laatste jaren steeds populairder geworden, en het is geen verrassing waarom. Door een minimalistische levensstijl te leiden, kun je stress en rommel verminderen, en het kan je ook helpen geld te besparen.

Een van de beste manieren om een minimalistische levensstijl te leiden, is door een minimalistische kledingkast te creëren. Het hebben van een minimalistische kledingkast kan je helpen tijd en geld te besparen, terwijl het ook gemakkelijker wordt om de kleding te vinden die je nodig hebt.

Voordelen van een minimalistische kledingkast

Er zijn veel voordelen aan het hebben van een minimalistische kledingkast. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je geld bespaart.

minimalistische kledingkast garderobe kleding - lekker zuinig leven, simpel leven, eenvoudig leven, minimalisme - Sacha KayAls je een minimalistische kledingkast hebt, koop je alleen kleding die je nodig hebt en die je echt leuk vindt. Je hoeft geen stapel kleding te kopen die je niet echt nodig hebt of leuk vindt, alleen maar omdat ze in de uitverkoop zijn.

Je hoeft ook niet elk seizoen nieuwe kleding te kopen, want je hebt al de stukken die je nodig hebt.

Een ander voordeel van een minimalistische kledingkast is dat het je tijd bespaart.

Als je een minimalistische kledingkast hebt, hoef je geen tijd te besteden aan het doorzoeken van een rommelige kast of laden om iets te vinden om aan te trekken. Je weet al precies wat je hebt en waar het is. Dit maakt het klaarmaken in de ochtend een stuk makkelijker en sneller.

Ten slotte kan het hebben van een minimalistische kledingkast helpen om stress te verminderen.

Als je een minimalistische kledingkast hebt, hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel kleding hebt. Je hoeft je geen zorgen te maken over waar je ze moet opbergen of dat je er genoeg ruimte voor hebt. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over wat je aan moet trekken, want je weet al wat je hebt.

Hoe maak je een minimalistische kledingkast?

Het creëren van een minimalistische kledingkast kan ontmoedigend lijken, maar dat hoeft het niet te zijn. Zie het als een uitdaging!

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

minimalistische kledingkast garderobe kleding - lekker zuinig leven, simpel leven, eenvoudig leven, minimalisme - Sacha Kay1. Begin met het opruimen van je kast.

Haal alles uit je kast en lades en loop het stuk voor stuk door. Vergeet ook de eventuele dozen met kleding van de zolder of van onder het bed niet.

Vraag jezelf af of je elk item echt nodig hebt of wilt hebben. Zo niet, doe het dan weg. Je kunt de items die je niet wilt of nodig hebt, doneren, weggooien of verkopen via bijvoorbeeld Vinted.

2. Maak een lijst van de items die je nodig hebt.

Nadat je je kast hebt opgeruimd, maak je een lijst met de items die je nodig hebt. Een capsule garderobe, bestaat uit maximaal 37 items, waar je zo’n 80 verschillende outfits mee kunt creëren.

Denk na over de soorten kleding die je het vaakst draagt en wat je nodig hebt voor verschillende gelegenheden. Voor een minimalistische garderobe is het ook een vereiste dat de dingen op elkaar afgestemd zijn en bij elkaar passen, zie tip 4. Zo kun je met een minimum aan kleding (37 stuks) een maximum aan combinaties (80 outfits) maken.

3. Houd vast aan kwaliteit boven kwantiteit.

Als je op zoek bent naar nieuwe kleding, is het belangrijk om je te concentreren op kwaliteit boven kwantiteit. Koop kleding die is gemaakt van hoogwaardige, duurzame materialen en lang meegaat. Koop kleding die is gemaakt door bewuste bedrijven. Het liefst Europees, al is dat niet eenvoudig.Via de website “Good on you” kun je kijken welke bedrijven er duurzaam bezig zijn.

Dit principe gaat ook op voor het kopen van tweedehands kleding. Want als je tweedehands koopt en niet op duurzaamheid let, hou je even zo goed een verkeerde kleding industrie in stand.

Al is het tweedehands, als je kiest voor “made in China / Bangladesh / etc” van bedrijven die niets geven om de medewerkers en de materialen is het niet duurzaam. Het systeem blijft daarmee gehandhaafd.

4. Koop stukken die kunnen worden gemixt en gematcht.

minimalistische kledingkast garderobe kleding - lekker zuinig leven, simpel leven, eenvoudig leven, minimalisme - Sacha KayWanneer je een minimalistische garderobe creëert, is het belangrijk om stukken te kopen die kunnen worden gemixt en gematcht. Dit geeft je meer opties en stelt je in staat om verschillende looks te creëren met dezelfde stukken.

5. Investeer in tijdloze stukken.

Als je op zoek bent naar nieuwe kleding, is het belangrijk om te investeren in tijdloze stukken die niet uit de mode raken. Zo weet je zeker dat je garderobe jarenlang meegaat.

Wil je tweedehands? Kies dan ook voor duurzame bedrijven. En hou altijd in gedachten dat een stuk voor jou op maat gemaakt kan worden door een naaiatelier bij jou in de buurt, als je iets ziet waar je direct verliefd op bent, maar niet jou maat is.

6. Eén erin, één eruit.

Om jouw kast minimalistisch gevuld te houden, zul je ervoor moeten kiezen om één kledingstuk weg te doen, als je een nieuwe wilt. Dat betekent afscheid nemen van één van jouw geliefde stukken. Vraag je af “Is dit nieuwe item zo’n afscheid waard?” voordat je het koopt. En beslis alvast voordat je een nieuw stuk koopt, welk stuk je ervoor weg gaat doen. Wellicht besluit je dan alsnog om maar niet iets nieuws te kopen…

7. Kledingstuk kapot

Als er een kledingstuk kapot is, denk dan niet in eerste instantie aan vervangen. Maar denk in plaats daarvan “Kan het gerepareerd worden?”. Kun je het zelf niet repareren? Vraag dan advies bij een lokaal naaiatelier of repair café. Of je moeder / oma / buurvrouw / etc.

Conclusie

minimalistische kledingkast garderobe kleding - lekker zuinig leven, simpel leven, eenvoudig leven, minimalisme - Sacha KayHet creëren van een minimalistische kledingkast kan een geweldige manier zijn om geld, tijd en stress te besparen. Door bovenstaande tips te volgen, creëer je een garderobe die stijlvol, functioneel en tijdloos is.

Begin met het opruimen van je kast en het maken van een lijst van de items die je nodig hebt. Concentreer je vervolgens op kwaliteit boven kwantiteit en koop stukken die je kunt mixen en matchen.

Hanteer het “één er in, één er uit” principe en denk in eerste instantie aan repareren, als er iets kapot gaat.

Investeer ten slotte in tijdloze stukken die niet uit de mode raken. Met een beetje moeite kun je een minimalistische garderobe creëren waar je jarenlang plezier van zult hebben. En ben je voorgoed van kledingstress af!

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.