Lekker zuinig leven en eten Logo

Persoonlijke Besparingstip van Sandra: de cijfers opsplitsen

0:00 / 0:00
Persoonlijke tip van Sandra: cijfers opsplitsen

Persoonlijke Besparingstip van Sandra: de cijfers opsplitsen

In dit artikel geeft Sandra een persoonlijk besparingstip en vertelt ze hoe ze erop gekomen is.

De persoonlijke besparingstip van Sandra: de cijfers opsplitsen.

De gemiddelde boodschappenuitgaven hebben me altijd al gefascineerd. Ik herinner me een tijd dat ik alleen woonde en ik nauwelijks rond kon komen met een klein budget.

Elke euro die ik aan boodschappen uitgaf, werd tot op de laatste cent nauwkeurig verantwoord. Ik doorzocht de verkoopfolders en deed mijn best om mijn schamele geld zo ver mogelijk op te rekken.

Maar toen ik ouder werd en een gezin stichtte, veranderde mijn benadering van boodschappen doen. Ik was niet meer alleen afhankelijk van mijn eigen inkomen en had meer monden te voeden.

Mijn budget nam toe en ik hoefde niet langer zo streng te zijn met mijn uitgaven. Toch benaderde ik boodschappen doen met dezelfde zorg en aandacht voor detail.

Ik besteedde uren aan het doorspitten van de reclame foldertjes, op zoek naar de beste deals en vergeleek alle prijzen. Ik werd een expert in het vinden van kortingen en de goedkoopste prijzen. Ik ben zelfs begonnen met winkelen bij meerdere winkels, elk gespecialiseerd in een bepaald soort voedsel, om mijn besparingen te maximaliseren.

Ook rekende ik van alle producten in de winkel de prijs per kilo uit, met behulp van een rekenmachine en spreadsheet, om zo te komen tot het product met de laagste kiloprijs. Ik deed dit ook voor de prijs per vaatwasblokje, was-blokjes en andere dingen.

Niet ongewoon

Na verloop van tijd begon ik te beseffen dat mijn benadering van boodschappen doen niet ongebruikelijk was.

In feite was het heel gewoon bij gezinnen in mijn omgeving. We hadden allemaal onze eigen strategieën om de kosten laag te houden en toch onze gezinnen van gezond, voedzaam voedsel te voorzien.

Maar ondanks onze inspanningen bleven de kosten van boodschappen stijgen. Ik herinner me dat ik me gefrustreerd en overweldigd voelde toen ik mijn boodschappen bonnen elke week hoger en hoger zag kruipen. Het leek alsof er geen einde in zicht kwam.

Waar gaf ik het meeste geld aan uit?

Uiteindelijk besloot ik om te gaan zitten en echt naar mijn uitgaven te kijken. Ik heb mijn boodschappenrekening uitgesplitst per categorie (vlees, groenten, zuivel, enz.) En ik heb geanalyseerd waar ik het meeste geld aan uitgaf.

geen water kopen, producten puur kopen, solid shampoo, zeep, geen plastic, lekker zuinig, zuinig inkopen, persoonlijke besparingstip, tip voor besparen, boodschappen zuinig doenZo zag ik dat ik relatief veel geld uitgaf aan “water”. En dan niet in de vorm van flessenwater, want dat dronken we allang niet meer, maar aan bijvoorbeeld water in wasmiddel, afwasmiddel, etc.

Een product in zijn poedervorm is puurder dan een “water”-product. Dus ging ik vergelijken op “hoeveelheid wasbeurten” voor mijn wasblokjes in vergelijking met waspoeder. En zie daar: poeder is een stuk goedkoper en wast net zo goed, als je jezelf aan de goede hoeveelheden houdt!

Dit ging ik ook doen voor bijvoorbeeld douchegel versus een stuk zeep. Vloeibare shampoo versus solid shampoo.

En niet alleen bespaarde ik hier een heleboel geld mee, het is ook schrikbarend hoeveel plastic afval ik met deze methode bespaar!

Ook realiseerde ik me dat ik toch wel veel kant-en-klaarmaaltijden kocht, zoals bijvoorbeeld voorverpakte snacks, koekjes en diepvriespizza’s. Deze items waren handig, maar ze waren ook duur.

Dit moest veranderen

Dat moest veranderen. Ik begon meer maaltijden volledig zelf te maken, waarbij ik verse ingrediënten gebruikte in plaats van voorverpakt voedsel. Ook bakte ik zelf koekjes, muffins en zelfs brood in het weekend. De kinderen, en man, vinden het zelfs leuk om te helpen!

Vooral het maken van pizza’s op zaterdag zijn een familie-favoriet. We maken dan een paar bodems extra, doen er alvast wat rode saus op, bakken ze af en vriezen die in. Zo hebben we toch iets achter de hand voor “even snel” (want er hoeft alleen nog beleg en kaas op en even afbakken) en voorkomen we dat we alsnog een kant-en-klare pizza kopen of bestellen.

Ik kocht waar mogelijk groot in en plande mijn maaltijden van tevoren om voedselverspilling te voorkomen.

familie in moestuin, moestuinieren, zelf groente kweken, zelf kruiden kweken, zelf fruit kweken, lekker zuinig, zuinig inkopen, persoonlijke besparingstip, tip voor besparen, boodschappen zuinig doenIk begon zelfs wat van mijn eigen kruiden, groenten en fruit te verbouwen in een klein hoekje van onze tuin. En ook hier vond iedereen het leuk om een steentje bij te dragen!

Alleen op verse kruiden uit de tuin bespaar je al een vermogen vergeleken met kruiden uit de winkel.

En het werkte. Mijn boodschappen uitgaven begonnen te slinken, terwijl mijn gezin zelfs hechter werd, door de tijd samen in de keuken en de tuin.

Ik voel een gevoel van trots en voldoening, wetende dat ik mijn dierbaren van gezonde, heerlijke maaltijden en snacks voorzie en tegelijkertijd de kosten laag hou.

Laatste gedachte

De cijfers opsplitsen: de gemiddelde boodschappenuitgaven per huishouden lijken misschien een saai onderwerp, maar het heeft de kracht om levens te veranderen.

Door op ons bestedingspatroon te letten en kleine veranderingen aan te brengen, kunnen we allemaal geld én het milieu besparen en gezonder eten. En daar kan het hele gezin enthousiast van worden!

Ik hoop dat mijn persoonlijke besparingstip voor jou nuttig kan zijn en dat het je wat op kan leveren! Succes.

Liefs,
Sandra

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Inhoudsopgave

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.