Lekker zuinig leven en eten Logo

Reizen met een beperkt budget en toch een geweldige tijd hebben

Reizen kan een van de meest lonende en bevredigende ervaringen in je leven zijn. Maar het kan ook duur zijn. Als je wilt reizen met een beperkt budget, betekent dit niet dat je al het plezier moet missen. Met een beetje planning en creativiteit kun je nog steeds een geweldige tijd hebben en toch geld besparen. In dit artikel delen we enkele tips en trucs om met een beperkt budget te reizen en toch een geweldige tijd te hebben.

Leven met een beperkt budget - goedkope activiteiten - lekker zuinig - sacha kay

Table of Contents

Kies de juiste bestemming

De eerste stap bij reizen met een beperkt budget is het kiezen van de juiste bestemming. Je wilt kiezen voor een plek met tal van attracties en activiteiten die niet veel geld kosten. Een beetje cultuur is uiteraard ook van harte welkom. Daarnaast graag een goedkope slaapplek, goedkoop eten en drinken, et voilà: de perfecte bestemming is gevonden!

Veel plekken in Europa zijn zeer betaalbaar en je kunt geweldige deals vinden voor treinreizen, busreizen  en accommodaties.

Minder toeristisch

Denk vooral aan “minder toeristisch” als bestemming, als je wilt reizen met een beperkt budget. Kijk niet zozeer naar een land in zijn algemeen, maar naar bepaalde regio’s in het bijzonder. Kijk vooral naar de regio’s waar de “locals” naartoe gaan.

Ging bijvoorbeeld vroeger heel Parijs naar de kust in de zomervakantie, zoekt tegenwoordig al een groot gedeelte naar eco-toerisme in bergrijke omgevingen. Deze gebieden zijn vooralsnog goedkoop, maar hebben veel te bieden.

Denk aan bijvoorbeeld het midden van Frankrijk: er wonen niet zo heel veel mensen, er is veel natuur, veel cultuur, het is goed bereikbaar en de prijzen zijn (nog) aantrekkelijk. Een nachtje op een landelijke “camping municipal” (gemeente camping) kost soms maar rond de EUR 7,=. Voor twee volwassenen. Met tent en een auto.

En in de buurt het grootste eikenbos van Europa, een prachtige rivier om te kanoën en te vissen en veel wandel- en fietsroutes. Oftewel: veel goedkoop en gratis vermaak, zowel in de natuur als cultureel, én goedkoop overnachten. Beter wordt het bijna niet!

Big Mac Index

Ook kun je op zoek naar een prijs-technisch interessant land aan de hand van de zogenaamde “Big Mac Index”. Alhoewel het grappig klinkt, zit er een serieuze wetenschappelijke benadering achter. Op deze index kun je bijvoorbeeld zien dat Roemenië erg laag scoort (hoe lager de score, hoe goedkoper het land) en dus enig onderzoek voor een eventuele vakantie waardig!

Je kunt ook zoeken naar bestemmingen met lage kosten voor levensonderhoud, zoals Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika. Alhoewel de reis er naartoe dan wel een stuk duurder is en veel minder aangenaam is voor het milieu…

Maak een begroting

Nadat je je bestemming hebt gekozen, is het tijd om een budget te maken. Dit zal je helpen op het goede spoor te blijven en ervoor te zorgen dat je niet te veel uitgeeft aan jouw reis. Zorg ervoor dat je al jouw uitgaven opneemt, zoals vluchten, reis- en annuleringsverzekering, accommodatie, eten en drinken, vervoer en activiteiten. Je moet ook een bepaald bedrag opzij zetten voor noodgevallen.

Reizen tijdens de daluren

Een van de beste manieren om geld te besparen op reizen, is door tijdens het laagseizoen te reizen. Dit betekent dat je het hoogseizoen en schoolvakanties vermijdt, aangezien de prijzen in deze tijden vaak hoger zijn. Je kunt ook geld besparen door van tevoren vluchten en accommodaties te boeken.

Zoek naar aanbiedingen en kortingen

Er zijn tal van aanbiedingen en kortingen beschikbaar voor reizigers. Je kunt vaak geweldige aanbiedingen vinden voor vluchten, accommodaties en activiteiten als je op de juiste plaatsen zoekt. Je kunt ook profiteren van loyaliteitsprogramma’s en je aanmelden voor nieuwsbrieven om op de hoogte te worden gehouden van aanbiedingen of kortingen.

Zoek ook naar accommodaties die gratis voorzieningen bieden, zoals gratis wifi, transport of ontbijt.

Flexibel zijn

Flexibel zijn met de reisplannen kan je ook helpen geld te besparen. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar vluchten met minder of juist meer tussenstops of verschillende luchthavens.

Prijzen voor treinen variëren ook enorm met de vertrek en aankomsttijd. Zo kan een reis ’s nachts zomaar de helft goedkoper zijn. En het bespaart je een overnachting uit!

Je kunt ook zoeken naar lastminute aanbiedingen voor accommodaties op bijvoorbeeld Airbnb.

Neem het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is vaak de meest betaalbare manier om je te verplaatsen. Je kunt geld besparen op taxitarieven en huurauto’s door bussen, treinen of metro’s te nemen. De meeste Europese landen hebben een uitgebreid openbaar vervoer.

Zelfs als je met de auto ergens naartoe bent gegaan, kan het interessant zijn om gebruik te maken van het lokale openbaar vervoer. Denk aan bijvoorbeeld Parijs: het parkeren is duurder dan de metro of trein.

Eet lokaal

Lokaal eten eten is een geweldige manier om geld te besparen op je reis. Je kunt vaak goedkope, heerlijke maaltijden vinden in kleine cafés en restaurants. In sommige landen is het eten door interessante vaste menu’s, tussen de middag goedkoper dan ’s avonds. Kies er dan voor om met de lunch uitgebreid te eten en ’s avonds een simpel broodje of salade te eten.

Je kunt uiteraard ook al geld besparen door toeristen gebieden te vermijden. Alhoewel de maaltijden daar niet altijd per sé duurder zijn, is de prijs-kwaliteit-kwantiteit verhouding meestal een stuk minder interessant.

Verken gratis attracties

Veel steden hebben een verscheidenheid aan gratis attracties en activiteiten waar je van kunt genieten. Ook kun je zoeken naar kortingen op attracties, zoals musea en galeries. Vaak zijn er “Passe Partouts” te vinden, waarbij je bij het bezoek van meerdere musea en attracties een flinke korting op de entree krijgt.

Op het platteland worden vaak gratis evenementen georganiseerd (primair voor de locals), zoals openlucht bioscoop, dorpsfeesten of concerten.

Toeristenbureaus

Onder- en overschat de toeristenbureaus niet! Zij kennen de streek meestal het beste en kunnen je goed op weg helpen. Hou er wel rekening mee dat zij veelal betaalt worden door de restaurants, hotels, etc. die in hun gidsen vermeld staan.

Een goede hoeveelheid informatie, mét beoordelingen van onafhankelijke gebruikers, is Tripadvisor.

Conclusie

Reizen met een beperkt budget betekent niet dat je al het plezier moet missen. Met een beetje planning en creativiteit kun je nog steeds een geweldige tijd hebben en geld besparen. We hopen dat deze tips en trucs om met een beperkt budget te reizen en toch een geweldige tijd te hebben nuttig zijn geweest.