Lekker zuinig leven en eten Logo

Repareren in plaats van vervangen: goed voor het milieu en de portemonnee

0:00 / 0:00
Repareren in plaats van vervangen: goed voor het milieu en de portemonnee

Repareren in plaats van vervangen: goed voor het milieu en de portemonnee

Bespaar geld en het milieu door je bezittingen te repareren in plaats van nieuwe te kopen.

Het is vandaag de dag gemakkelijk om verstrikt te raken in de cyclus van nieuwe dingen kopen en oude weggooien. Maar deze gewoonte is niet alleen slecht voor je portemonnee, het is ook slecht voor het milieu.

Door je bezittingen te repareren in plaats van nieuwe te kopen, kun je geld besparen en het milieu helpen. In dit artikel bespreken we de voordelen van het repareren van je bezittingen, tips om dit te doen en andere manieren waarop je geld en het milieu kunt besparen.

En ja, ook jij kunt repareren. Bedenk je dat je niet bang hoeft te zijn: het item is toch al kapot…

repareren in plaats van vervangen - lekker zuinig simpel leven eenvoudig leven - sacha kayVoordelen van het repareren van je bezittingen

Het repareren van je spullen heeft een aantal voordelen. De meest voor de hand liggende is dat het je geld bespaart. In plaats van een nieuw item te kopen, kun je  het voorwerp repareren dat je al hebt, wat je op de lange termijn veel geld kan besparen.

Het is ook beter voor het milieu. Wanneer je je spullen repareert in plaats van nieuwe te kopen, verminder je de hoeveelheid energie en middelen die nodig zijn om het nieuwe voorwerp te maken en te transporteren én het oude te recyclen. Dit helpt de hoeveelheid vervuiling en afval te verminderen.

Ten slotte kan het repareren van je bezittingen je helpen een sterkere band met hen op te bouwen. Als je iets repareert, neem je de tijd om er meer over te leren, te begrijpen hoe het werkt en het te verbeteren. Dit kan je helpen een sterkere band met het item te vormen en het meer te waarderen.

Tips voor het repareren van je bezittingen

repareren in plaats van vervangen - lekker zuinig simpel leven eenvoudig leven - sacha kayAls het gaat om het repareren van je bezittingen, zijn er een paar tips om in gedachten te houden. Zorg eerst dat je over de juiste gereedschappen en materialen beschikt. Als je bijvoorbeeld een meubel repareert, heb je schroeven, spijkers, lijm en andere benodigdheden nodig. Voor kleding is een naaimachine handig.

Ten tweede, doe je onderzoek. Als je een complex onderdeel repareert, zoals een computer, moet je mogelijk instructies opzoeken of video’s bekijken om te leren hoe je dit op de juiste manier doet.

Ten derde, maak foto’s. Moet je iets uit elkaar halen? In je auto, wasmachine of computer, bijvoorbeeld, maak dan foto’s voordat je het uit elkaar haalt. Moet je een draadje losmaken? Maak een foto. Moet er een onderdeel uit? Maak een foto. Zo kun je altijd weer zien hoe het ook alweer in elkaar zat.

Ten vierde, neem de tijd. Haast je niet door het reparatieproces. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat alles correct wordt gedaan en wees niet bang om hulp te vragen als dat nodig is.

Er zijn door heel Nederland een heleboel “Repair Café’s” te vinden. Hier kun je gratis terecht om iets te repareren. Er is voor alle soorten reparaties leesvoer en tools aanwezig. En ook vrijwilligers die kunnen helpen bij een reparatie. Geen Repair Café in de buurt? Je kunt er ook zelf één beginnen!

Tot slot, wees geduldig. Iets repareren kan tijd kosten, en het is belangrijk om geduldig te zijn en niet op te geven.

Onderhoud

repareren in plaats van vervangen - lekker zuinig simpel leven eenvoudig leven - sacha kayAls je toch eenmaal bezig bent geweest met repareren, doe dan gelijk eens onderzoek naar “onderhoud” van hetgeen je hebt gerepareerd. Soms kun je daarmee de levensduur van een artikel aanzienlijk verlengen. Denk bijvoorbeeld aan het openmaken van een desktop om het stof eruit te halen, het schoonmaken van een toetsenbord, een beetje olie hier en daar, etc.

Andere manieren om geld en het milieu te besparen

Het repareren van je bezittingen is slechts één manier om geld en het milieu te besparen. Hier zijn nog een paar tips om je te helpen beide te doen:

1. Koop tweedehands. Winkelen voor tweedehands artikelen kan je helpen geld te besparen en de hoeveelheid afval die tijdens de productie wordt geproduceerd te verminderen.

2. Geef weg. Gooi spullen die het nog doen of niet kapot zijn niet weg, maar geef ze aan een kringloopwinkel of via een Facebook groep weg. Wat jij niet meer wilt hebben, is voor een ander misschien een groot cadeau!

repareren in plaats van vervangen - lekker zuinig simpel leven eenvoudig leven - sacha kay3. Composteren. Composteren is een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan en een voedingsrijke grond voor je tuin of balkon te creëren.

4. Hergebruik. Probeer in plaats van oude spullen weg te gooien, manieren te vinden om ze opnieuw te gebruiken of een nieuwe bestemming te geven. Denk buiten de “box”. Een open gesneden melkpak wordt een potje om zaadjes te laten kiemen, tuinkers bijvoorbeeld.

5. Haal de stekker uit het stopcontact. Door apparaten en elektronica uit het stopcontact te halen wanneer je ze niet gebruikt, kun je energie en geld besparen.

Conclusie

Je spullen repareren in plaats van nieuwe te kopen, is een geweldige manier om geld te besparen en het milieu te helpen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je over de juiste gereedschappen en materialen beschikt, je onderzoek doet en de tijd neemt om ervoor te zorgen dat de reparatie correct wordt uitgevoerd. Je kunt ook terecht bij een reparatie café bij jou in de buurt, voor hulp, gereedschap en informatie.

Er zijn ook andere manieren om geld en het milieu te besparen, zoals het kopen van tweedehands artikelen, composteren, hergebruiken en het loskoppelen van apparaten en elektronica.

Door deze tips te volgen, kun je geld en het milieu helpen besparen. Lekker zuinig!

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.