Lekker zuinig leven en eten Logo

Rollerball pen: navullen was nog nooit zo goedkoop. Bespaar € 4 tot € 10!

0:00 / 0:00
Rollerball pen: navullen was nog nooit zo goedkoop!

Rollerball pen: navullen was nog nooit zo goedkoop. Bespaar € 4 tot € 10!

Als schrijver of iemand die ervan houdt om zijn aantekeningen met de hand te schrijven, is niets frustrerender dan je favoriete rollerpen plotseling te zien opdrogen.

Rollerball pennen zijn populair vanwege hun soepele en consistente inktstroom. In tegenstelling tot balpennen is er niet veel druk nodig om te beginnen met schrijven, waardoor het een comfortabelere schrijfervaring wordt. En worden als meer gebruiksvriendelijk ervaren dan een vulpen.

Hoewel je misschien in de verleiding komt om de vulling van jouw rollerball pen weg te gooien en een nieuwe te kopen, zijn er eenvoudige navultips die je rollerball pen goedkoop, én milieu-vriendelijker, aan de gang kunnen houden!

In dit artikel bespreken we waarom rollerballpennen uitdrogen, soorten inkt voor rollerball pennen en eenvoudige navultips om je rollerballpen goedkoop aan de gang te houden. 

Waarom drogen rollerball pennen uit?

Voordat we ingaan op de tips, is het essentieel om te begrijpen waarom rollerpennen uitdrogen. Rollerpennen hebben een inkt op water- of oliebasis die aanzienlijk dunner is dan de inkt die wordt gebruikt in balpennen. Deze inkt zit in een cartridge met een balpenpunt die tijdens het schrijven ronddraait, wat resulteert in een soepele en snelle inktstroom.

In vergelijking met balpeninkt, die afhankelijk is van de zwaartekracht, vertrouwt rollerball-inkt echter op capillaire werking, waardoor het meer vatbaar is voor uitdroging. Als je ooit een rollerball pen zonder dop hebt laten liggen, is het je misschien opgevallen dat deze de neiging heeft uit te drogen.

Dit gebeurt omdat de inkt in de cartridge verdampt bij blootstelling aan lucht, waardoor de pen niet meer kan schrijven. Het is van cruciaal belang om te voorkomen dat de rollerball pen lange tijd zonder dop blijft liggen, vooral wanneer deze niet in gebruik is. Dit geldt ook voor het langdurig opbergen van rollerpennen zonder ze te gebruiken.

Mocht je door het voorgaande lichtelijk in paniek geraakt zijn omdat je niet weet welke inktsoort jouw rollerballpen gebruikt in de vullingen? Geen nood. Ik vul mijn rollerballs altijd simpelweg met vulpen inkt van een goede kwaliteit en het liefst van hetzelfde merk als mijn pen.

Soorten inkt voor rollerballpennen

Rollerball pen vullen goedkoop navulling - lekker zuinig leven, lekker zuinig, sacha kay Voordat je probeert je rollerball pen bij te vullen, moet je eerst weten welk type inkt wordt gebruikt. Er zijn twee categorieën rollerball pen inkten: inkt op waterbasis en inkt op oliebasis.

Inkten op waterbasis zijn in water oplosbaar en hebben de neiging om door papier te smeren of te bloeden, waardoor een poreuzer papier nodig is. Ze zijn een populaire keuze voor kunstenaars en kalligrafen vanwege hun levendige tinten en sneldrogende eigenschappen.

Op olie gebaseerde inkten zijn in olie oplosbaar en worden niet aangetast door water, wat resulteert in een duurzamere en lichtbestendige inkt. Ze zijn een geschikte keuze voor zakelijke professionals en schrijvers en bieden een meer professionele en representatieve afwerking. Sommige rollerball pennen worden geleverd met hybride inkt, een mengsel van inkt op water- en oliebasis, waardoor beide voordelen in balans zijn.

Het navullen van jouw rollerball pen

Wat heb je ervoor nodig?

– een doekje tegen gemorste inkt
– inkt
– injectienaald
– klein tangetje of grote pincet

Hoe doe je het?

Rollerball pen vullen goedkoop navulling - lekker zuinig leven, lekker zuinig, sacha kay

Aan de slag. Bescherm de ondergrond van waar je jouw patroon gaat vullen. Schroef de pen open en haal de vulling eruit.
De volgende stap is een beetje afhankelijk van de rollerball die je hebt, maar voor de meeste soorten (o.a. Parker, Shaeffer), geldt dat je voorzichtig met het tangetje de punt vast moet pakken bij het ijzeren gedeelte. Niet te hard knijpen! Lees hieronder hoe je een Montblanc vult.

Trek voorzichtig de punt uit zijn houder. Er zit een klein stiftje aan wat je wellicht doet denken vaan de constructie van een Bic pen, maar dan in het klein. Leg de punt voorzichtig weg op een doekje of stukje papier.

Vul de injectienaald met een beetje inkt. Begin met ongeveer 0,5 ml. Vul de houder met inkt. Doe dit boven de inktpot of papier tegen het morsen, want je over vult al gauw de houder! Zodra je de inkt in de houder kunt zien, is het genoeg. Je kunt de punt met stiftje weer terug stoppen in de houder. Et voilà: je rollerball is weer als nieuw!

Montblanc vullen

Rollerball pen vullen goedkoop navulling - lekker zuinig leven, lekker zuinig, sacha kay Dit is een klein beetje verschillend dan bij bijvoorbeeld een Parker of Shaeffer. Bij een Montblanc kun je namelijk vrij makkelijk het plastic dopje aan de achterkant van de vulling verwijderen met een klein tangetje of grote pincet. Het vul proces is verder gelijk.

Hoeveel bespaar je met het vullen van een rollerball?

Met het op deze manier vullen van jouw pen heb je al snel ongeveer € 2,= (generieke vulling), € 4,= (Parker, Shaeffer) of zelfs € 9,= voor een Montblanc bespaard!

Conclusie

Een rollerball pen is een populaire pen omdat het heel soepel schrijven is, zonder al teveel druk. Het kan echter een dure aangelegenheid zijn, omdat de vullingen vrij prijzig zijn én snel leeg of uitgedroogd raken, in vergelijking met een balpen.

Met het zelf vullen van een rollerballpen kun je tussen de  € 2,= en € 9,= per navulling besparen.

Twijfel er niet aan om het vullen te proberen. Het is snel gebeurd en bedenk dat je er niet veel aan kunt verpesten, omdat de vulling normaal toch al in de recycle bak zou hebben gelegen!

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Inhoudsopgave

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.