Lekker zuinig leven en eten Logo

Taugé kweken: lekker zuinig zelf doen. Geen groene vingers nodig!

0:00 / 0:00
Taugé: lekker zelf kweken. Geen groene vingers nodig!

Taugé kweken: lekker zuinig zelf doen. Geen groene vingers nodig!

Taugé, één van de vele spruitgroenten, is een heerlijke, voedzame toevoeging aan elke maaltijd. Taugé zit boordevol vitaminen en mineralen en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.

Waarom zelf taugé kweken?

Mungbonen zelf taugé kweken - lekker zuinig eten en drinken, eenvoudig leven, simpel leven - sacha kayJe eigen taugé kweken is een geweldige manier om verse, gezonde en goedkope spruitgroente te krijgen zonder ze in de winkel te hoeven kopen. Je bespaart dus niet alleen geld, maar ook het milieu. Want geen gesleur met plantjes, verpakkingsmateriaal, etc. Ook weet je exact waar jouw taugé vandaan komt en wat ermee gebeurd is.

En het mooiste is, je hebt er geen groene vingers, geen tuin en zelfs geen balkon voor nodig! Met een paar simpele benodigdheden kweek je in een paar dagen je eigen kiemgroenten met mungbonen.

Wat je nodig hebt:

– Mungbonen; deze kun je online bestellen als spruitgroente, of je zou het kunnen proberen met mungbonen uit de biowinkel, toko of halal supermarkt. Let er dan wel op dat je de meest verse koopt. Meestal lukt het dan wel en het is een stuk goedkoper dan een klein zakje “taugé spruitgroente”.

– Een pot met wijde opening;

– Een stuk kaasdoek (stof met een grovere structuur) of een kiemdeksel;

– Een elastiek

– Water

Stap 1: Week de mungbonen

Mungbonen zelf taugé kweken - lekker zuinig eten en drinken, eenvoudig leven, simpel leven - sacha kayBegin met het plaatsen van de mungbonen in de glazen pot. Begin met één eetlepel, als het je goed lukt om taugé te kweken, kun je dit opvoeren totdat je een perfecte hoeveelheid voor jouw pot hebt.

Vul de pot met water en zorg ervoor dat de bonen minstens 2,5 cm onder water staan. Doe het gaasdoek met elastiek of kiemdeksel op de pot en laat de bonen minstens een nacht, tot maximaal 24 uur weken. Hoe langer de bonen weken, hoe sneller ze zullen ontkiemen.

Stap 2: Giet het water af

Als de bonen klaar zijn met weken, giet je het water uit de pot. Je kunt dit doen door het kaasdoek of het kiemdeksel over de bovenkant van de pot te plaatsen en vervolgens de rubberen band te gebruiken om het vast te zetten.

Stap 3: Spoel de bonen af en laat ze uitlekken

Spoel de bonen in de pot af met vers water. Giet het water weer af en zorg ervoor dat de bonen in de pot blijven.

Stap 4: Plaats de pot op een donkere, warme plaats

Zet de pot op een donkere plek, zoals een kast of voorraadkast. Let op: de bonen houden van warmte. Heb je geen donkere warme plek? Wikkel je pot dan in een handdoek en zet hem bijvoorbeeld naast de koelkast of radiator. Let er dan wel extra op dat ze niet droog worden.

Stap 5: Spoel en laat de bonen twee keer per dag uitlekken

Spoel de bonen twee keer per dag af en zorg ervoor dat al het water uit de pot loopt. Dit helpt de bonen vochtig te houden en schimmelvorming te voorkomen.

Stap 6: Geniet van je taugé!

Mungbonen zelf taugé kweken - lekker zuinig eten en drinken, eenvoudig leven, simpel leven - sacha kayNa een paar dagen zou je de spruiten uit de bonen moeten zien komen. Zodra de spruiten 1-2 centimeter lang zijn, is je taugé klaar om te eten. Spoel de spruitgroente voor het eten nog een laatste keer af.

Ruik voor de zekerheid even aan de pot. Taugé ruikt lekker fris. Lijkt de geur meer op een oude gymtas, inclusief vieze schoenen? Gooi ze dan op de composthoop, ontsmet je pot en kaasdoek en begin opnieuw. Dit is echter een uitzondering, waarschijnlijk ruikt jouw taugé gewoon lekker fris!

Geniet van je taugé in salades, sandwiches, roerbak gerechten of elk ander gerecht dat je maar kunt bedenken! Bewaar de taugé die je niet gelijk gebruikt in een afgesloten bakje in de koelkast.

Risico bij zelf taugé kweken

Het zelf spruiten van zaden of bonen brengt risico met zich mee. De belangrijkste zijn besmetting met salmonella en e.coli. Het is daarom belangrijk om de zaden of bonen van een betrouwbare bron te kopen.

Daarnaast is het belangrijk om zo hygiënisch mogelijk te werken. Eerst handen wassen, de pot en het doek tussen kiembeurten door ontsmetten, schoon drinkwater gebruiken, etc.

Mocht je twijfelen, verwerk dan jouw taugé alleen in gerechten waar het verhit wordt. Overigens is het risico bij taugé of andere spruitgroenten uit de winkel ook altijd aanwezig.

Conclusie

Mungbonen zelf taugé kweken - lekker zuinig eten en drinken, eenvoudig leven, simpel leven - sacha kayJe eigen taugé kweken met mungbonen is een geweldige manier om verse, gezonde spruitgroente te krijgen zonder ze in de winkel te hoeven kopen. Met slechts een paar eenvoudige benodigdheden en een paar dagen geduld kun je genieten van heerlijke, voedzame taugé.

Het is wel noodzakelijk om zo hygiënisch mogelijk met de spruitgroente om te gaan. Zowel tijdens het spruiten als erna. Koop ook betrouwbare mungbonen.

Waarom zou je het niet eens proberen? Je hebt absoluut geen groene vingers of grote investering nodig om het te doen!

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.