Lekker zuinig leven en eten Logo

9 Tips om je huis schoon en opgeruimd te houden

Zuinig leven. Het is niet alleen “weinig geld uitgeven”, maar ook spaarzaam leven. Met minder. Niet alleen minder geld, maar ook minder spullen. Kwestie van ontspullen dus… Schoon en opgeruimd leven. Maar je huis schoon en opgeruimd houden kan een uitdaging zijn.

In dit artikel 9 tips voor een eenvoudiger leven in een schoon en opgeruimd huis!

schoon en opgeruimd zuinig leven - lekker zuinig - sacha kay

Inhoudsopgave

Introductie

Het kan moeilijk zijn om de tijd te vinden om je huis schoon en opgeruimd te houden, vooral als je een druk leven hebt.

Het is echter belangrijk om een schoon en opgeruimd huis te hebben om stress te verminderen en jouw gezin gezond te houden.

Daarnaast maakt dat een schoon en opgeruimd huis je, wat de Engelsen noemen, “housepride” geeft. Trots zijn op jouw huis en jouw leefomgeving. Ze brengen je rust en tevredenheid.

Dit artikel geeft 9 tips om je huis schoon en opgeruimd te houden, zodat ook jij eenvoudig kunt leven in een prettig huis.

Maak een schoonmaakschema

Het maken van een schoonmaakschema is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je huis schoon en opgeruimd blijft.

Reserveer elke dag een bepaalde hoeveelheid tijd om je huis schoon te maken en te op te ruimen. Dit zal je helpen op het goede spoor te blijven en ervoor te zorgen dat je consequent voor je huis zorgt.

Je kunt de taken het beste opsplitsen in kleinere delen van tijd, zoals bijvoorbeeld twee keer 15 minuten per dag, om het te vergemakkelijken en overzichtelijk te houden.

Er zijn een aantal prima gratis apps te vinden, die het heel handig maken om een opruimschema te bewerkstelligen. Denk hierbij aan Sweepy of Spotless.

Opruimen

Opruimen is een essentieel onderdeel van het schoon en opgeruimd houden van je huis. Gooi alles weg wat je niet gebruikt of nodig hebt. Dit zal je helpen meer ruimte te creëren en het gemakkelijker maken om je huis schoon en georganiseerd te houden.

Je kunt items doneren die nog in goede staat verkeren of verkopen via Facebook of Marktplaats om wat extra geld te verdienen.

Organiseer de opbergruimte

Het organiseren van jouw opbergruimtes is een geweldige manier om je huis schoon en opgeruimd te houden. Denk hierbij aan kelder, garage en zolder.

Zorg ervoor dat je opbergbakken, dozen en planken hebt gelabeld, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt.

Heb je wat geld over? Kies dan voor doorzichtige opbergbakken, je kunt dan ook zien wat er in iedere bak opgeborgen zit. Maar uiteraard kun je ook volstaan met oude verhuisdozen en bananendozen. Maar “label, label, label”!

Dit helpt je bij het bijhouden van wat je hebt en maakt het gemakkelijker om dingen op te bergen. Ze hebben dan minder de neiging om zelfstandig op pad te gaan door het hele huis.

Creëer een plek voor alles

Het creëren van een plek voor alles is essentieel om je huis schoon en opgeruimd te houden.

Zorg ervoor dat alles een eigen plek heeft, zoals een specifieke plank of lade. Dit helpt je bij te houden waar dingen zijn en maakt het gemakkelijker schoon te maken en te organiseren.

Herinner je nog jouw puberkamer(tje)? Als je ook maar enigszins op mij lijkt, dan was het op zijn minst “ietwat ongeorganiseerd”. Mijn excuus hiervoor was “ik heb te weinig ruimte”, maar feitelijk had ik teveel spullen én ontbrak het aan opbergplek.

En let op: te weinig ruimte en te weinig opbergplek zijn níét dezelfde dingen. Val dus niet in de valkuil van “mijn huis is te klein” om dit als excuus te gebruiken in een ongeorganiseerde omgeving te wonen.

Analyseer de spullen die rondrommelen. Meestal komt dit omdat ze geen vaste plek hebben.

Een rommel lade? Ligt meestal vol met spullen zonder vaste plek. Zorg voor kleine vakken in de lade om deze items een vaste plek te geven. Dit maakt het duidelijker welke dingen er weg kunnen en waar alles ligt.

Deze “organizers” vind je voor weinig bij bijvoorbeeld IKEA of Action. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag om met hergebruikt hout, vilt of dik karton en een leuk stofje een organizer te maken. In deze video krijg je een idee en inspiratie: DIY how to make a drawer organizer

Maak regelmatig schoon

Regelmatig schoonmaken is essentieel om je huis schoon en opgeruimd te houden. Zorg ervoor dat je regelmatig afstoft, stofzuigt en dweilt om je huis schoon te houden. Streeploze ramen en spiegels zijn ook een noodzaak en dragen bij aan jouw “housepride”.

Denk niet gelijk aan “uren werk”. Ik pak tijdens het tandenpoetsen even een plumeau vast en ren een snel rondje door het huis. Twee keer per dag twee minuten afstoffen is per week per slot van rekening bijna een half uur! Het maakt alle verschil.

Doe regelmatig de was

Regelmatig de was doen is belangrijk om je huis schoon en opgeruimd te houden. Zorg ervoor dat je regelmatig kleding wast, droogt en opvouwt.

Dit zal je helpen om de was bij te houden en je huis schoon en georganiseerd te houden. Wacht niet tot er naast de wasmand bergjes ontstaan, die geneigd zijn door het huis te gaan wandelen.

In één keer een hele berg wasgoed wegwerken, kost al gauw een hele dag, terwijl meerdere keren een kleine hoeveelheid moeiteloos gaat.

Gebruik het schoonmaakschema (zie tip 1) om op regelmatige basis te wassen, zodat het binnen jouw schema past.

Beperk rommel tot een minimum

Rommel tot een minimum beperken is essentieel om je huis schoon en georganiseerd te houden. Zorg ervoor dat je niet meer spullen bezit dan je nodig hebt.

Dit zal je helpen om je huis schoon en georganiseerd te houden. Ga de kasten, lades en opbergruimtes na en kijk wat er weg kan. Marie Kondo kan je goede tips geven over hoe je het wegdoen van spullen aan kunt pakken.

Bewaar spullen uit het zicht

Spullen uit het zicht opbergen is een geweldige manier om je huis schoon en georganiseerd te houden. Zorg ervoor dat je geen spullen in de “open lucht” laat liggen.

Het beste kun je dit aanpakken door dingen die je niet meer nodig hebt, direct terug te leggen op hun plek van bestemming.

Het klinkt als een no-brainer, maar geloof me: de meeste rondrommelende spullen komen voort uit het niet opruimen na gebruik, of het gewoon maar even snel ergens neer te leggen.

En eigenlijk is het rechtstreeks op de juiste plek terug leggen vaak dezelfde handeling. Oftewel: geen moeite.

Loop je langs een oppervlakte (aanrecht, tafel, hal bankje, etc.) en ligt er iets wat er niet hoort? Leer jezelf aan het gelijk op te pakken en op te bergen. Ook dit is een mooi “tandenpoets-klusje”.

Zorg ervoor dat je naar bed gaat met een opgeruimd huis. Hieraan kunnen (en moeten…) alle leden van het huishouden meewerken. Eenmaal aangeleerd, is het een klusje van niets én het stimuleert iedereen om gedurende de dag ook al de dingen op te ruimen.

Het geeft niet dat het niet spotloos schoon is, maar opgeruimd geeft al zoveel lucht en zorgt er ook nog eens voor dat je beter kunt slapen.

Om nog maar te zwijgen van het plezier dat je hebt om ’s morgens in een opgeruimd huis te stappen als je uit jouw bed komt.

Dit alles zal je helpen een schoon en georganiseerd huis te behouden en jouw leven te vereenvoudigen.

Schoon als je gaat

Schoonmaken terwijl je bezig bent, is een geweldige manier om je huis schoon en georganiseerd te houden.

Zorg ervoor dat je gemorste dingen gelijk  opruimt. Haal een doekje over het aanrecht na het koken en doe hetzelfde na de afwas. Ruim gezamenlijk de tafel af en haal ook hier een doekje over.

Doe dit alles vóórdat je “hè hè, even zitten” op de bank terecht komt. De kans is groot dat je, als je eenmaal zit, niet meer gemotiveerd bent om het alsnog te doen en bij jezelf denkt “morgen weer een dag”.

Dit helpt je om de schoonmaak bij te houden en maakt het gemakkelijker om je huis schoon en georganiseerd te houden.

Conclusie

Je huis schoon en georganiseerd houden kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om je huis schoon en georganiseerd te houden.

Dit artikel heeft tips gegeven over hoe je je huis schoon en opgeruimd kunt houden. Een schoonmaakschema maken, opruimen, je opbergruimtes ordenen, een plek voor alles creëren, regelmatig schoonmaken, regelmatig de was doen, rommel tot een minimum beperken, spullen uit het zicht opbergen en schoonmaken terwijl je bezig bent, zijn allemaal geweldige manieren om je huis schoon en opgeruimd te houden.

Opruimen maakt een belangrijk onderdeel uit van een eenvoudig en lekker zuinig leven! Het is zelfs stap 1 in het artikel: Bereik evenwicht en tevredenheid met een eenvoudig leven in 8 stappen