Lekker zuinig leven en eten Logo

Tuinkers: ontdek de natuurlijke voordelen

0:00 / 0:00
Tuinkers: ontdek de natuurlijke voordelen

Tuinkers: ontdek de natuurlijke voordelen

Tuinkers, wie kent het pittige plantje niet? Je staat er wellicht niet dagelijks bij stil, maar tuinkers is super gezond en heel makkelijk en goedkoop zelf te kweken. Zuinig eten pur sang, want: geen heen en weer gesleur van plantjes, dus goed voor het milieu, én minimale kosten. Win-win dus, als je ze zelf laat groeien…

Introductie

Tuinkers zelf kweken - zuinig eten - lekker zuinig - goedkope superfoodGezond eten is een levensstijlkeuze die je kan helpen jouw gezondheid en welzijn te behouden. Dus is het eigenlijk een beetje een no-brainer, als je zuinig, simpel en eenvoudig wilt leven.

Want je gezondheid komt altijd op de eerste plaats. Maar als je een strak budget hebt, zit er soms nou eenmaal niet meer in dan pasta en rijst. Zeker superfoods zijn onbetaalbaar. Of niet…

Een goede zuinige manier om gezond eten en zelfs een superfood aan jouw dieet toe te voegen, is door tuinkers in je maaltijden te introduceren. Tuinkers? Huh? Superfood? Seriously? Voor degene die het fijne plantje nog niet kennen of er niet het fijne van weten:

Tuinkers is een soort groene bladgroente die boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten zit. Het is een uitstekende bron van voedingsvezels en eiwitten. Het bevat ook weinig calorieën, waardoor het een geweldige aanvulling is op elk gezond dieet.

In dit artikel bespreken we de voedingsvoordelen en hoe je deze in je dieet kunt opnemen. We geven ook enkele recepten met tuinkers als belangrijkste ingrediënt. En vertellen je hoe je zelf deze superfood heel simpel en goedkoop kunt kweken.

Wat is tuinkers?

Het is een groene bladgroente die deel uitmaakt van de mosterdfamilie. Het heeft een milde, doch pittig peperige smaak en wordt vaak gebruikt als garnering of als ingrediënt in salades.

Het is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder tuinkers met grotere blaadjes, waterkers en bergkers.

Voedingsvoordelen van tuinkers

Het is een uitstekende bron van verschillende vitaminen en mineralen. Het is rijk aan vitamines (provitamine A, A, B1, B2, B6, C, E, K) en bevat ook calcium, fosfor, koper, zink, jodium, ijzer, magnesium en kalium.

Het is ook een goede bron van voedingsvezels en eiwitten.

Tuinkers bevat weinig calorieën en vet, waardoor het een geweldige aanvulling is op elk gezond dieet.

Het is ook een goede bron van antioxidanten, die kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Een echte superfood dus, dit kleine bescheiden plantje!

Hoe tuinkers in jouw dieet op te nemen

Tuinkers is een veelzijdige groente die in allerlei gerechten gebruikt kan worden. Het kan rauw of gekookt worden gegeten en kan worden toegevoegd aan salades, soepen, sandwiches en wraps.

Het kan ook worden gebruikt als garnering voor gerechten zoals omeletten en quiches. Ook is het een geweldige toevoeging aan smoothies en sappen. Het kan worden gemengd met andere groenten en fruit om een voedzame en heerlijke drank te creëren.

Hoe eet je tuinkers

Tuinkers zelf kweken - zuinig eten - lekker zuinig - goedkope superfoodHet kan in verschillende recepten worden gebruikt om smaak en voedingstoffen aan je maaltijden toe te voegen. Het is zowel rauw als in een warm gerecht te eten. Al zitten er natuurlijk wel meer voedingsstoffen in als je het rauw eet!

En dat is vrij simpel: eet je een boterham met kaas? Tuinkers erop. Eet je een boterham met ham? Tuinkers erop. Het is zelfs lekker in zijn eentje op een beschuitje, met wat boter en zout en peper.

Hier zijn een paar recepten met tuinkers als belangrijkste ingrediënt:

  • Romige Tuinkerssoep
  • Tuinkers En Avocado Salade
  • Waterkers en Ei Wrap

Hoe kweek je het?

Tuinkers - Seizoensgroente Februari - Wintergroente - Lekker Zuinig eten Sacha KayTuinkers kan zowel binnen als buiten worden gekweekt, met of zonder aarde. Binnen gebruik je een bakje. Maakt in principe helemaal niet uit wat voor bakje.

De zaden hebben heel weinig nodig om te ontkiemen. Naast veel vocht heeft het alleen wat grip nodig, bijvoorbeeld op een stuk keukenpapier, om goed te kunnen groeien.

Een andere manier is om aarde of potgrond te gebruiken of rechtstreeks in de tuin zaaien. Het voordeel hiervan is dat de tuinkers meer voedingsstoffen krijgt, waardoor het een vollere smaak heeft en een hogere opbrengst per zaadje. Dit extra effect kan al worden bereikt met een dun laagje potgrond.

Een nadeel van aarde kan zijn dat de aarde “meegroeit” met de tuinkers, waardoor het zanderig wordt. Dit kan worden voorkomen door de zaadjes op de aarde te zaaien en van bovenaf water te geven, waardoor de kans dat de tuinkers bij het oogsten nog aarde heeft sterk wordt verkleind.

Tuinkers zelf kweken - zuinig eten - lekker zuinig - goedkope superfoodTuinkers moet eigenlijk constant vochtig zijn. Dus even iedere ochtend en avond kijken of je nog wat water moet sprayen of gieten.

Tip: als je iedere dag een klein bakje zaait, totdat je de eerste kunt oogsten, heb je iedere dag een bakje tuinkers tot jouw beschikking! De plantjes kun je na een dag of 7 al oogsten. Eet je de plantjes niet direct op? Ze ze dan in de koelkast, dat stopt de groei. Je kunt ook kiezen voor twee grotere bakken, met drie dagen zaaitijd verschil. Zo heb je ook altijd tuinkers om te oogsten!

De zaadjes kun je heel algemeen vinden in de (tuin)winkels en online, zowel biologisch als niet-biologisch. Schrik er niet voor terug om een wat grotere hoeveelheid te kopen voor een betere prijs. Het loont zich echt!

Conclusie

Tuinkers zelf kweken - zuinig eten - lekker zuinig - goedkope superfoodTuinkers is een voedzame groene bladgroente die boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten zit. Daarnaast is het simpel en goedkoop zelf te kweken.

Het is een uitstekende aanvulling op elk gezond dieet en kan in verschillende recepten worden gebruikt. Probeer het in je maaltijden te verwerken door het toe te voegen aan salades, soepen, sandwiches en wraps.

Je kunt het ook gebruiken als garnering bij gerechten als omeletten en quiches. Met zijn milde, pittige en gepeperde smaak en zijn vele voedingsvoordelen, wordt het zeker een belangrijk onderdeel van je gezonde eet patroon.

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.