Lekker zuinig leven en eten Logo

Voedselverspilling: wat kun jij ertegen doen?

0:00 / 0:00
Voedselverspilling: wat kun jij er tegen doen?

Voedselverspilling: wat kun jij ertegen doen?

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem met een grote impact op het milieu, de maatschappij en de economie.

Elk jaar wordt er wereldwijd 931 miljoen ton  (931.000.000.000) aan voedsel weggegooid, wat neerkomt op 121 kilo per hoofd van de wereldbevolking, per jaar.

Dit leidt tot een toename van de uitstoot van broeikasgassen, een afname van hulpbronnen en een druk op de wereldwijde voedselvoorziening.

Het verminderen van voedselverspilling is een cruciale stap in het creëren van een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem.

Dit artikel geeft een overzicht van de oorzaken van voedselverspilling en geeft praktische tips om het tegen te gaan door zuinig te leven.

Voedselverspilling tegengaan - lekker zuinig leven simpel eenvoudig - sacha kay

Wat is voedselverspilling?

Voedselverspilling is al het voedsel dat niet wordt geconsumeerd of gebruikt. Dit geldt ook voor voedsel dat wordt weggegooid, bedorven raakt of niet opgegeten wordt.

Het kan in elk stadium van de voedselvoorzieningsketen voorkomen, van productie tot consumptie.

Waardoor wordt voedselverspilling veroorzaakt?

Voedselverspilling wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder overproductie, bederf, slechte opslag en consumentengedrag.

Overproductie

Overproductie van voedsel is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. Boeren en producenten produceren vaak meer voedsel dan verkocht kan worden, wat leidt tot een overschot aan voedsel dat vervolgens wordt weggegooid. Hieronder valt ook het voedsel wat er niet perfect genoeg uitziet om in de winkels terecht te komen. 

Bederf

Voedsel kan bederven door onjuiste opslag, onvoldoende transport of gebrek aan koeling. Dit kan ertoe leiden dat voedsel wordt weggegooid voordat het kan worden geconsumeerd.

Slechte opslag

Onjuiste opslag van voedsel kan leiden tot bederf en voedselverspilling. Voedsel moet op een koele, droge plaats worden bewaard om maximale versheid en houdbaarheid te garanderen.

Consumentengedrag

Consumentengedrag is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. Consumenten kopen vaak meer voedsel dan ze nodig hebben, waardoor voedsel wordt weggegooid voordat het kan worden geconsumeerd. De consumenten zijn verantwoordelijk voor 61% van de voedselverspilling.

Voedselverspilling tegengaan - lekker zuinig leven simpel eenvoudig - sacha kay

Hoe voedselverspilling te verminderen

Het verminderen van voedselverspilling is een belangrijke stap in het creëren van een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem. Hier zijn enkele praktische tips die je zelf vandaag nog toe kunt passen:

Lekker Zuinig Maaltijd Planner Bundel - Zuinig Leven - Plannen, Planning - Sacha Kay1. Plan maaltijden:

Door maaltijden van tevoren te plannen, kun je de hoeveelheid voedsel die wordt gekocht en verspild verminderen. Maaltijdplanning kan ervoor zorgen dat alleen de noodzakelijke ingrediënten worden gekocht en dat al het voedsel wordt gebruikt voordat het bederft. Als je jezelf inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je gratis een maaltijd planner bundel in .pdf formaat! Ben je al lid van de nieuwsbrief en heb je niets ontvangen? Stuur dan even een mailtje of berichtje.

2. Slim winkelen:

Slim winkelen kan voedselverspilling helpen verminderen. Koop alleen wat je nodig hebt en koop geen grote hoeveelheden, tenzij je zeker weet dat je al het voedsel zult gebruiken voordat het bederft. Gebruik ook jouw ogen en neus om te bepalen of iets uit jouw koelkast of kast bedorven is, en ga niet alleen af op de datum op een verpakking.

Je kunt ook lekker zuinig bijdragen door eten te kopen dat tegen de datum aan zit. Dit wordt vaak met flinke kortingen verkocht. Dus niet alleen zuinig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Supermarkten doen hieraan mee, maar denk ook aan apps en websites zoals Too Good to Go en Antiduur.

Voedselverspilling tegengaan - lekker zuinig leven simpel eenvoudig - sacha kay3. Bewaar voedsel op de juiste manier:

Het op de juiste manier bewaren van voedsel kan bederf en voedselverspilling helpen verminderen. Bewaar voedsel op een koele, droge plaats en gebruik luchtdichte containers om voedsel langer vers te houden.

4. Gebruik restjes:

Restjes gebruiken is een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan. Ze kunnen worden gebruikt om nieuwe maaltijden te maken, of ze kunnen worden ingevroren voor later gebruik. Op Netflix is een hele inspirerende serie, Best Leftovers Ever, waarin koks strijden om het beste gerecht met restjes. Jouw restjes hoeven uiteraard niet zo culinair te worden, maar wellicht inspireert het je!

Voedselverspilling tegengaan - lekker zuinig leven simpel eenvoudig - sacha kay5. Composteren:

Composteren is een effectieve manier om voedselverspilling tegen te gaan. Het composteren van voedselresten kan helpen de hoeveelheid voedsel die wordt weggegooid te verminderen en het kan ook waardevolle voedingsstoffen voor de bodem opleveren.

Conclusie

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem met een grote impact op het milieu, de maatschappij en de economie. Het verminderen van voedselverspilling is een belangrijke stap in het creëren van een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem.

Dit artikel geeft een overzicht van de oorzaken van voedselverspilling en geeft praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan en verlies te verminderen.

Door deze tips te volgen, kunnen individuen, bedrijven en gemeenschappen samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan en een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem te creëren.

Lekker zuinig leven dus. Helemaal prima!

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.