Lekker zuinig leven en eten Logo

Zuinig Eten: 8 tips om heerlijke gerechten te maken met minimale kosten

0:00 / 0:00
Zuinig Eten: 8 tips om heerlijke gerechten te maken met minimale kosten

Zuinig Eten: 8 tips om heerlijke gerechten te maken met minimale kosten

Zuinig eten is een geweldige manier om van heerlijke gerechten te genieten zonder de portemonnee helemaal leeg te hoeven schudden. Of je nu geld probeert te besparen of gewoon op zoek bent naar creatieve manieren om restjes op te maken, zuinig eten kan je helpen heerlijke maaltijden te bereiden zonder een fortuin uit te geven.

Slim shoppen

Zuinig eten begint met slim shoppen. Als je ingrediënten koopt, zoek dan naar items die in de aanbieding zijn of die je in bulk kunt kopen. Zo bespaar je geld op je boodschappen.

Als je in bulk kunt kopen, kun je het overschot invriezen of gebruiken voor later gebruik. Dit is een geweldige manier om geld te besparen en ook ingrediënten klaar te hebben voor snelle maaltijden.

Lekker Zuinig Maaltijd Planner Bundel - Zuinig Leven - Plannen, Planning - Sacha KayMaaltijdplannen

Denk bij het plannen van je maaltijden na over wat je kunt maken met de ingrediënten die je bij de hand hebt. Dit zal je helpen geld te besparen en ook voedselverspilling te verminderen. Ben je op zoek naar een zeer uitgebreide maaltijdplanner? Hier vind je onze “Maaltijdplanner bundel” in pdf-formaat, helemaal gratis.

kippenbouillon zelf maken groentebouillon - lekker zuinig eten en drinken kliekjes en restjes recepten - sacha kayRecepten met vergelijkbare ingrediënten

Zoek naar recepten die vergelijkbare ingrediënten gebruiken, of die kunnen worden aangepast om te gebruiken wat je hebt.

Als je bijvoorbeeld een heleboel wortelen hebt, kun je een verscheidenheid aan gerechten maken, zoals geroosterde wortelsoep, wortel- en gember muffins, of zelfs wortel- en zwarte bonen burrito’s.

Haal het meest uit de ingrediënten

Probeer tijdens het koken het meeste uit je ingrediënten te halen. Gebruik bij het maken van een soep of stoofpot bijvoorbeeld de botten en andere overgebleven stukjes vlees om een smaakvolle bouillon te maken.

Sterker nog: heb je een gegrilde kip gegeten? Bewaar dan het karkas in de vriezer. Als je er een aantal hebt, kun je hier een heel smakelijke bouillon van trekken.

Of nog beter… Koop geen kipfilet, poten, vleugeltjes, etc., maar koop een hele kip en been deze uit. Over het algemeen ben je dan goedkoper uit. Maar het geeft ook veel voldoening als je op deze manier zelf met jouw voeding bezig bent.

Probeer het eens en leg de rekenmachine erbij. Je kunt alles gebruiken: bouillon trekken van het karkas, drumsticks, vleugeltjes, dij, kipfilet. In deze video leer je van René Ameling hoe je een kip het beste kunt uitbenen.

Groentebouillon

Je kunt ook groentegarnituren gebruiken om groentebouillon te maken. Denk hierbij aan de schillen van worteltjes, kontjes en schil (voor de kleur!) van uien, het “taaie” groen van prei, de blaadjes van bleekselderij, etc. Hiermee maak je een heerlijke bouillon.

Dit zal je helpen het meeste uit de ingrediënten te halen en geld te besparen. En als je later de groenten uit de bouillon zeeft, kun je ze composteren. Totaal niets verloren! Lekker zuinig.

Kruiden en specerijen

Verse kruiden op balkon, vensterbank of in de tuin - lekker zuinig eten en drinken - sacha kayDenk tijdens het koken na over manieren om smaak toe te voegen zonder extra kosten. Specerijen zijn een geweldige manier om smaak toe te voegen zonder veel geld uit te geven. Daarnaast geeft een smakelijk gekruid gerecht eerder voldoening met het eten.

Je kunt ook verschillende kruiden gebruiken om je maaltijden op smaak te brengen. Probeer te experimenteren met verschillende smaken en combinaties om te zien wat voor jou werkt.

Kruiden hoeven niet duur te zijn. Er zijn er sowieso al een aantal die je gemakkelijk op balkon, terras of tuin kunt laten groeien: tijm, rozemarijn, laurier, basilicum, dragon, oregano, dille, koriander, bieslook… Om er maar eens een aantal te noemen.

Restjes gebruiken

Als je je maaltijden plant, probeer dan het meeste uit de restjes te halen. Met restjes maak je nieuwe gerechten, zoals gekookte kip toevoegen aan een salade of gekookte groenten door een soep roeren.

Je kunt ook restjes invriezen voor toekomstige maaltijden. Dit zal je helpen geld te besparen en voedselverspilling tegen te gaan. 61% van de voedselverspilling komt uit de huishoudens. Probeer je steentje bij te dragen door dit tegen te gaan met alles wat je in je hebt!

Ingrediënten uitrekken

ingrediënten rekken gerechten vullend maken - lekker zuinig eten en drinken - sacha kayDenk ten slotte tijdens het koken na over manieren om je ingrediënten uit te rekken. Voeg bijvoorbeeld bonen, rijst, aardappelen, linzen, noodles of pasta toe aan soepen en stoofschotels om ze meer vullend te maken. Je kunt ook bulgur, kikkererwten of quinoa toevoegen aan salades en stoofschotels om ze steviger te maken.

Eet je vlees? Bedenk dan dat je per persoon minder vlees nodig hebt in gezamenlijke gerechten dan in de “aardappel-groente-vlees”-gerechten.

Eet je dan bijvoorbeeld al gauw minstens 100 gram kipfilet per persoon, in een éénpans- of oven-gerecht kun je voor vier personen al gauw wegkomen met 300 gram, in plaats van 400.

Twee vliegen in één klap: minder vlees-consumptie, dus goed voor het milieu, én geld bespaard.

Conclusie

Zuinig eten is een geweldige manier om van heerlijke gerechten te genieten zonder er failliet aan te gaan. Met een beetje planning en creativiteit kun je heerlijke maaltijden maken zonder een fortuin uit te geven.

Volg deze tips om het meeste uit je ingrediënten te halen en geld te besparen op je boodschappen.

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.