Maaltijd plannen
De sleutel voor zuinig eten met smaak, is planning. Plan maaltijden van tevoren. Bekijk wekelijkse verkoopfolders en plan maaltijden rond artikelen die in de uitverkoop zijn. Maak een weekplan en houd je daaraan.
Kijk in de vriezer en voorraadkast en maak een boodschappenlijstje van de dingen die je nodig hebt. En houd je eraan. Zo voorkom je dat je spullen koopt die je niet nodig hebt en meer uitgeeft dan nodig is. Uiteraard mag je altijd een uitzondering maken voor “voorraad producten” (vb bloem, rijst, etc) die in de aanbieding zijn, maar die je over het hoofd had gezien in de folders.
Reclamefolders
Omdat “lekker zuinig” niet alleen het besparen van geld betreft, plak je een NEE tegen folders sticker op jouw brievenbus. Hiermee ben je ook gelijk lief voor het milieu.
Geen fysieke folders ontvangen houdt overigens niet in dat je een heleboel verschillende websites of apps moet bekijken om de beste aanbiedingen te vinden. Er zijn hele handige verzamel apps. Deze gratis apps bundelen een grote hoeveelheid folders. Denk aan bijvoorbeeld de apps “Reclamefolders” en “Folders.nl“
Voorraadkast
Sla standaard ingrediënten voor de voorraadkast in. Een goed gevulde voorraadkast is een geweldige manier om geld te besparen. Koop ingrediënten zoals rijst, pasta, ingeblikte dingen en gedroogde bonen in grote hoeveelheden wanneer ze in de aanbieding zijn.
Dit zal je helpen om snelle en gemakkelijke maaltijden te maken zonder dat je dure ingrediënten hoeft te kopen.
Loop ook eens binnen bij een toko of islamitische supermarkt. Hier vind je vaak meer soorten van bijvoorbeeld gedroogde bonen en rijst, maar is de kiloprijs vaak een stuk interessanter dan in de reguliere supermarkt.
Huismerken
Koop huismerken. Huismerken zijn vaak net zo goed als merkproducten, maar ze kosten een stuk minder. Vergelijk prijzen en ingrediënten om de beste deal te vinden.
Vergeet ook zeker niet de prijzen van de huismerken te vergelijken met de producten in de discount supermarkten (vb. Aldi, Lidl, etc). Je bent geneigd te denken dat de discounters het goedkoopste zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval.
Twijfel er zeker niet aan om een supermarkt in te gaan en er uitsluitend de goede aanbiedingsdeals te scoren. Laat je niet verleiden tot extra inkopen, die veelal duurder zijn dan degene die je normaal koopt.
Seizoensproducten
Koop in het seizoen. Groenten en fruit die in het seizoen zijn, zijn meestal goedkoper dan producten buiten het seizoen. Bovendien zijn ze verser en hebben ze meer smaak.
Ga op zoek naar groentewinkels of groentekramen op de markt die groente en fruit met “een plekje” of “rare vorm” (kromme komkommers, bijvoorbeeld) verkopen. Van esthetische imperfecties proef je namelijk helemaal niets, maar het scheelt wel in de portemonnee!
Wellicht is er bij jou in de buurt zelfs een lokale producent van groente en fruit. Neem eens een kijkje op de website “Zoek de Boer“. Misschien ben jij wel één van de gelukkigen die er één in de buurt heeft!
Als je in het seizoen een goede deal kunt scoren voor groente- of fruitsoorten, koop deze dan in een grote hoeveelheid in en verwerk ze om ze te bewaren. Denk hierbij aan invriezen, drogen of zelfs wecken of fermenteren. Hiermee kun je lekker lang genieten van een mooie deal!
Overblijvers
Verschillende supermarkten hebben in hun missie staan dat ze bij willen dragen aan een verminderde voedsel verspilling. Niet alleen goed nieuws voor de planeet, maar mogelijk ook voor jou!
Op de app van bijvoorbeeld Albert Heijn kun je zien welke overblijvers er zijn en ze reserveren. Heel handig én goedkoop! Lees hier meer over de “Overblijvers van Albert Heijn“.
Ook is er de app “Too good to go” (ook handig als je op vakantie bent!). Met deze app kun je zien waar er nog pakketten zijn met artikelen die gered willen worden van de vuilcontainer en deze voor een zacht prijsje kopen.
Wees soms ook gewoon een beetje brutaal en vraag aan bijvoorbeeld jouw groentewinkel om de hoek wat zij met hun groente en fruit met plekjes doen.
Restjes
Gebruik restjes. Gooi NOOIT restjes weg. Gebruik ze om nieuwe maaltijden te maken of vries ze in voor later. Dit zal je helpen geld en tijd in de keuken te besparen.
Denk niet dat het eten van restjes inhoudt dat je de dag erna een maaltijd weer even opwarmt. Al mag het natuurlijk wel, het is een leuke uitdaging om met restjes een totaal nieuw gerecht op tafel te toveren. Hou in jouw hoofd: je wilt zuinig eten met smaak.
Een leuke bron van inspiratie levert het Netflix programma “Best Leftovers Ever!”. Hierin strijden drie koks om het mooiste restjes gerecht te maken. Uiteraard hoef je zelf niet zo culinair aan de slag, maar de serie opent wel echt de ogen om anders naar restjes te kijken en ze als een uitdaging te zien.
Heb je geen Netflix? Niet getreurd. Kijk op social media is naar #leftoverchallenge en laat je inspireren voor jouw persoonlijke zuinig eten met smaak challenge!
Conclusie
Zuinig eten met smaak hoeft niet te betekenen dat je moet opofferen. Met een beetje planning, flexibiliteit en creativiteit kun je genieten van heerlijke maaltijden zonder eraan failliet te gaan.
Klik hier om terug naar de “zuinig eten” rubriek te gaan.