Lekker zuinig leven en eten Logo

Zuurdesembrood: zo maak je goedkoop, heerlijk, zelfgebakken brood

0:00 / 0:00
Zuurdesembrood: zo maak je goedkoop, heerlijk, zelfgebakken brood

Zuurdesembrood: zo maak je goedkoop, heerlijk, zelfgebakken brood

Zuurdesembrood bestaat al eeuwen en maakt nu een comeback. In de afgelopen jaren is zuurdesem steeds populairder geworden omdat steeds meer mensen ervoor kiezen om thuis hun eigen brood te bakken.

Zuurdesembrood heeft een unieke smaak en textuur die anders is dan elk ander brood. Het is pittig, taai en heeft een licht zure smaak.

Thuis zuurdesembrood maken is een geweldige manier om te genieten van een heerlijke en gezonde traktatie die je kunt aanpassen met verschillende ingrediënten.

In dit artikel bespreken we de basisprincipes van het maken van zuurdesembrood en geven we tips voor het maken van heerlijk, zelfgebakken brood.

Wat is zuurdesem?

Zuurdesem is een soort brood dat wordt gemaakt met een speciaal soort gist, de zogenaamde wilde gist.

Wilde gist komt van nature voor in het milieu en wordt gebruikt om het deeg te fermenteren en het zijn unieke zure smaak te geven.

Het fermentatieproces helpt ook om het zetmeel in het deeg af te breken, waardoor het gemakkelijker verteerbaar wordt.

Zuurdesembrood wordt meestal gemaakt met een combinatie van meel, water, zout en wilde gist.

zuurdesem starter - zelf brood bakken lekker zuinig simpel leven eenvoudig - sacha kayAan de slag

De eerste stap bij het maken van zuurdesembrood is het maken van een starter. Een starter is een mengsel van meel, water en wilde gist dat wordt gebruikt om het deeg te “voeden” en te helpen rijzen.

Een starter maken

Dag 1:

Meng met een vork, in een pot, 50 gram bloem en 50 gram lauw water. Het beste resultaat krijg je als je voor dit begin een biologische volkoren bloem gebruikt, maar het kan ook met gewoon meel.

Laat het een uur onafgedekt op het aanrecht staan. Bedek dan de pot met een vochtige doek en laat het 12-24 uur op een warme plek staan.

Dag 2:

Als het goed is zie je vandaag al leven (kleine bubbels) in jouw starter. Maar geen paniek als je het niet ziet. Komt vanzelf helemaal goed!
Doe de deksel op de pot en laat hem op een warme plek staan.

Dag 3:

Vandaag begin je met het voeren van jouw starter. Dit doe je ’s morgens en ’s avonds.

Haal ongeveer de helft van je starter uit de pot. Bewaar het in een afgesloten pot of bakje in de koelkast. Je kunt hier later allemaal lekkere dingen mee maken, zoals pizzabodems, bolletjesbrood of crumpets.

Doe in jouw starter pot 50 gram meel en 50 gram water en roer het met een vork goed door elkaar. Zet het afgesloten op een warme plek weg.

Dag 4, 5 en 6:

Herhaal dag 3.

Dag 7:

Je starter is klaar. Als het goed is ruikt het lekker, en niet naar vieze sokken. En het is levendig, met bubbels. Je kunt ermee aan de slag!

Als je genoeg starter uit de pot hebt gehaald om te gaan bakken, voer je het resterende deel van jouw starter weer.

Wil je vaak gaan bakken, dan kun je de starter op het aanrecht laten staan en één keer per dag voeren.

Wil je één keer per week gebruik maken van je starter? Dan kun je hem na het voeren in de koelkast zetten. Voer hem twee keer twee dagen en twee keer één dag vóórdat je gaat bakken.

zuurdesem starter - zelf brood bakken lekker zuinig simpel leven eenvoudig - sacha kayHet deeg maken

Als de starter klaar is, is het tijd om het deeg te maken.

Los de starter op in 200 gram lauw water. Voeg er 200 gram meel aan toe en meng het met een houten lepel door. Afgedekt met deksel, plastic of bord, 12 uur op kamertemperatuur laten staan.

430 gram water doormengen en 770 gram bloem toevoegen. Licht doorkneden in de schaal. Afgedekt 45 minuten laten rusten (autolyse).

Deeg op aanrecht storten. Het is erg plakkerig, dus een plastic schrap tool is erg handig. 10 gram zout over het deeg uitstrooien. Gedurende ongeveer 15 minuten kneden. Het deeg blijft plakkerig, maar voeg geen bloem toe, het zal plakkerig blijven. Na het kneden de schaal ondersteboven over het deeg heen zetten en 25 minuten laten rusten.

Kneden volgens de “rek en vouw” methode. Rek het deeg uit tot een vierkant en rek en vouw iedere kant naar het midden. Weer afdekken met schaal en weer 25 minuten laten rusten.

Herhaal de “rek en vouw” procedure en dek weer af met schaal. Ook mag het deeg weer 25 minuten rusten.

Splits het deeg in twee even grote stukken en vorm ze naar jouw rijsmandjes. Bestrooi de mandjes met bloem. Laat het deeg in de mandjes in een plastic zak 4 uur rijzen.

Zet een bakje heet water onderin de oven en verwarm de oven voor op 240 graden.

Stort het deeg op een bakplaat met bakpapier. Snij de broden met een scheermesje in en plaats ze in de oven. 20 bakken op 240 graden, dan de temperatuur verlagen naar 190 graden. Na 30 minuten is het brood klaar.

Koelen en bewaren

Als het brood klaar is met bakken, laat je het volledig afkoelen op een rek voordat je het aansnijdt. Om het brood te bewaren, wikkel je het in een schone doek of plaats je het in een luchtdichte verpakking. Zuurdesembrood is op kamertemperatuur een week houdbaar.

Conclusie

Thuis zuurdesembrood maken is een geweldige manier om te genieten van een heerlijke en gezonde traktatie. Met de juiste ingrediënten en wat geduld maak je heerlijk, zelfgebakken brood dat zeker indruk zal maken. En het is ook nog eens super goedkoop. Dus pak wat meel en ga bakken!

Pizzadeeg recept pizzabodem goedkoop - lekker zuinig eten en drinken, simpel leven, eenvoudig leven - Sacha Kay

Teveel mensen geven geld uit dat ze niet verdiend hebben, om spullen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen.